Psihic si somatic
1/126
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Cand corpul si psihicul se intalnesc uneori iese bine, alteori nu prea bine. Sa ne referim un disfunctii sexuale. Am in pregatire un work ¬ shop pe aceasta tema la inceputul lunii mai, poate chiar in perioada 1 ¬ 2 mai. Ce am in vedere in acest work ¬ shop ¬ sa invatam sa ascultam ce au de spus corpul si psihicul. Fiecare dintre ele vorbeste despre ceva, despre o stare aparte a unei persoane care sufera fizic si suferinta fizica nu este una pur medicala, desi aceasta parte este neindoielnica. Prins intre psihic si somatic, multi pacienti elaboreaza o suferinta despre o parte din ei care este receptata ca o parte absenta, o parte exterioara pe care o elaboreaza intr-un fel sau altul.

Disfunctiile sexuale sunt prinse in aceasta intalnire a psihicului si somaticului ceea ce pe de o parte deruteaza, pe de alta parte permite o abordare pozitiva. Despre acest lucru putem vorbi si diseara pe forum intre orele 21 ¬ 23.

Unde se intalnesc aceste doua laturi ¬ somaticul si psihicul. In partea inconstienta ¬ pacientul resimte durerea fizica si durerea psihica. Incearca sa se apere iar acest proces este unul al inconstientului. O parte importanta a unei boli fizice sau a disfunctiei sexuale este data de nevoia de evitare a durerii si suferintei.

Orice boala, mai ales una care are legatura cu sexualitatea este receptata ca un atac narcisic important. A fi bolnav, a fi vatamat, a fi in suferinta, a avea un defect este o pierdere a propriei investitii in Eu. Dar aceasta investitie este cu atat mai atacata cu cat este receptat si ca un atac la adresa masculinitatii sau femininatii ca in cazul disfunctiei sexuale.

Narcisismul unei persoane este definit prin trei apartenente fundamentale:

-Apartenenta la o familie (a avea un nume, a face parte din familie, comunitate, tara)
-Apartenenta la un sex (masculin sau feminin)
-Apartenenta la o generatie (atat social cat si prin filiatie ¬ a fi copilul unor parinti si a fi parintele unor copii)

Disfunctia sexuale accentueaza aceasta stare de atac narcisic intrucat ea se manifesta si in relatie cu partenerul ceea ce face sa fie si o lezare narcisica a acestuia pus in situatia de a fi cu o persoana care nu este suficient de masculina sau de feminina.

Tendinta este de a ascunde aceste lucruri ca si cand faptul de a asigura o buna imagine de sine in ochii celorlalti ar fi suficient. In fapt protagonistul va trai cu ¬fantasma transparentei¬ ¬ are mereu senzatia ca ceilalti vor vedea mereu in ochii sai ca sufera, ca nu este ¬intreg¬, ca nu este ¬complet¬. Dubii, intrebari, prudente sunt de inteles.

Pentru a vorbi de o schimbare este necesar sa pleci de la ideea ca acest lucru este posibil intr-un mediu sigur. Cum poate totusi un anumit continut sa ajunga sa fie elaborat Daca te intalnesti cu un grup, nu poti pentru ca exista ceilalti, daca esti in familie nu poti pentru ca este sotia iar daca te intalnesti individual cu un psihoterapeut nu poti pentru ca este acolo terapeutul. Senzatia ca celalalt este o piedica in calea dezvaluirii este, in fapt, o traire personala. Nimic nu impune o expunere ci o analiza a situatiei asa cum este.

Daca vorbim despre narcisismul propriu care este afectat de imaginea corporala, de durerea fizica sau de suferinta psihica atunci disfunctia sexuala sau oricare boala fizica majora care implica corpul atunci modul in care este resimtita problema ramane un obiectiv.

Acest mod de abordare este bazat de multe ori pe evitare ¬ este bine si asa, evitarea unui potential partener sexual, intretinerea unei relatii pana in momentul contactului sexual sunt comportamente frecvente. In aceste situatii este necesar fie o capacitate auto-observatorie a unei persoane pentru a considera ca are o problema legata de corp, fie o persoana apropiata care are rostul de a atrage atentia asupra situatiei.



Nevoia de a avea o imagine buna in proprii ochi este importanta si utila dar uneori este un inamic. Iar solutia ramane in observare ¬ a vedea cu proprii ochi sau cu ochii cuiva apropiat.

psiholog Claudiu Ganciu
037 11 70 425
0722 453 906
cpap.claudiu@gmail.com
www.centrupsihologie.ro