Problemele de cuplu:
1. Sexualitatea
2. Gelozia
3. Despartirea permanenta
4. Violenta
5. Ritmul cuplului
6. Infidelitatea
7. Infertilitatea
Acestea constituie cele mai frecvente situatii care ajung sa constituie un simptom individual sau al legaturii. Simptomul ca orice situatie de suferinta are rolul de a atrage atentia asupra situatiei, asupra a ceea ce constituie un pericol. Pentru a intelege situatia este necesar atunci sa plecam de la urmatoarea premisa ¬ ca simptomul vorbeste despre o suferinta si asa cum atunci cand avem febra emitem ipoteza unei infectii in organism sau a unei boli si in acest caz putem sa procedam similar.
Daca avem febra tendinta este de a trata atat starea cat si boala. Avem impresia ca daca nu ar mai fi febra atunci noi am fi sanatosi. Se intampla ca tratand febra sa pastram boala care recidiveaza atunci cand contextul o permite. Similar stau lucrurile si in ceea ce priveste functionarea aparatului psihic.
Fiecare din situatiile de mai sus vorbesc despre o suferinta care exista si care nu este cea venita din frustrarea privind nemultumirea de actul sexual, din starea de nemultumire vazuta de permanenta perspectiva a despartirii, de durerea violentei sau de tensiunea provocata de relatiile din afara cuplului ale partenerului.
Cand vine in psihoterapie o persoana sau un cuplu vorbeste despre simptomul sau, despre febra sa, relateaza ce si cum i se intampla, cum a aparut febra, faptul ca o simte. Pacientul vorbeste despre dificultatea sa sexuala, despre faptul ca nu simte placere si cum i se intampla. Sau cuplul vorbeste despre ce se intampla cand se cearta. Frustrarea provocata de simptom este suficient de puternica astfel incat el trece peste credinta ca poate rezolva singur simptomul si constata ca este timpul sa ceara participarea celuilalt la ceea ce i se intampla. Simptomul este motivatia principala in solicitarea unei terapii intr-o proportie majoritara.
Simptom mai inseamna ceva ¬ ca el scapa de sub controlul persoanei. Gelosul este gelos oricand dar gelozia sa se manifesta irational, el nu se poate abtine de la comportamentul sau. Iar daca se abtine lucrurile nu se schimba foarte mult intrucat starea lui psihica ramane aceiasi si in momentul abtinerii.
Vom vedea in saptamanile urmatoare cum se intampla lucrurile si de ce.
psiholog Claudiu Ganciu
037
11 70 425
0722 453 906
cpap.claudiu@gmail.com
www.centrupsihologie.ro
Problemele de cuplu

label Cupluri calendar_month 13 Aug 2015, 00:00 autorenew 13 Aug 2015, 00:00 history_edu www.askmen.ro
Noutati




