Orgasm, un cuvant la care, adolescenti fiind, rosim si chicotim cu un prieten uitandu-ne la fotografia unei femei frumoase. Cateva zile, ne amintim cu placere de primul orgasm. Apoi din el nu mai ramane nimic. Vorbim aici despre primul orgasm constient si obtinut in timpul actului sexual, si nu de cele nocturne si spontane care apar in copilarie, uneori la varste extrem de fragede.
Aceste senzatii de maxima intensitate au doua componente: una fizica si alta emotionala si marcheaza punctul culminant al actului sexual. Orgasmul este practic a treia etapa a actului sexual in sine, dupa dorinta sau preludiul dintre parteneri si excitatie. Aceasta dorinta la care ne referim tine de biochimia individului, si nu este acelasi lucru cu actul de vointa in general. In fine, orgasmul este obiectivul unei partide de sex, dar asta nu inseamna ca partenerii nu pot fi fericiti si in absenta lui. Exista tratate de specialitate care vorbesc despre 48 de tipuri de orgasme. Fiind un sentiment atat de complex, sau o rectie chimica greu de definit, incat exista oameni care pot ajunge la paroxism fara a avea un partener, utilizandu-si exclusiv imaginatia.
La femei, orgasmul se manifesta prin contractii musculare la nivelul organelor genitale, la un interval de 6-8 secunde, care angajeaza vaginul, uterul, sfincterul, si muschii circulari ce controleaza anusul. La barbati, aria muschilor implicati sunt cei de la baza penisului, vezica seminala, prostata si sfincterul anal. Atat la barbati cat si la femei bataile inimii cresc de la aproximativ 70 la 150 pe minut. Un orgasm poate dura intre 6 si 56 de secunde si poate avea intre 8 si 33 de contractii. Al doilea orgasm se poate obtine dupa minim 26 de secunde. Cel putin asa reiese din putinele statistici de specialitate, care s-au realizat.
Freud considera ca din punct de vedere sexual, orgasmele sunt de doua feluri, clitorial si vaginal. Primul este considerat "imatur", iar al doilea este apreciat ca fiind o dovada a "maturitatii emotionale". La barbati orgasmul imbraca o singura forma, ejacularea. Poate de aceea in multe cupluri exista si probleme, pe care cei doi le numesc, nepotrivire de caracter". Cand femeia, neexperimentata sexual, ajunge la orgasm doar la nivelul clitorisului, de cele mai multe ori, iubitul ei ii face tot felul de reprosuri. Ea ajunge sa aiba astfel tot felul de complexe. Si asta pentru ca nici el, barbatul" sau masculul" nu stie micile taine ale unei partide de sex reusite.
Studiile lui Freud, confirmate si de alti sexologi, releva ca masturbarea sau stimularea clitorisului si coitul provoaca orgasme diferite pentu 42% dintre femeile sub 29 de ani. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca orgasmele la nivelul clitorisului sunt mai intense decat cele coitale. Exista insa si femei care ajung la paroxim doar in momentul in care se produce ejacularea la barbat. Factorul psihic este insa determinant in toate cazurile. Bucuria femeii de a i se darui partenerului si senzatiile pe care le simte barbatului cand isi domina fizic femela, dau nastere unei bucurii greu de descris in cuvinte. Astfel, toata viata sexuala a omului graviteaza in jurul orgasmului.
Orgasmul este insa un fenomen extraordinar si unic prin complexitatea sa. Femeia poate opri un orgasm, barbatul nu. Contractiile ejaculatorii au o putere de proiectare a lichidul spermatic in primele 2-3 contractii la o distanta intre 30 si 60 cm de meatul uretral. Evident, aceasta forta nu mai poate fi controlata dupa declansare. Dupa o pauza de mai multe minute, femeia poate ajunge la un al doilea orgasm. Barbatii vor avea insa, a doua ejaculare mult mai greu. Se pare ca numai 15 la suta dintre femei pot avea avea asemenea experiente. Pentru aceasta bucurie" e nevoie insa de o legatura speciala intre parteneri.
Cornelia Dimofte, redactia Askmen.ro