O clasificare a tulburarilor de erectie
1/155
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Dificultatea de a atinge sau mentine erectia, indiferent de tipul ei, este invariabil acompaniata de o latura psihologica importanta. Factorul psihic poate genera, mentine, agrava sau poate ameliora, pana la rezolvare totala, aceasta problema.

Sa vedem in continuare ce forme poate lua acest factor psihologic in diferitele tipuri de disfunctie erectila.

Disfunctia erectila este:

-Primara ¬ cand apare de la inceputul vietii sexuale. Blocajul e de natura emotionala, poate fi rezultatul unei educatii care culpabilizeaza placerea sexuala sau al unui abuz sexual in copilarie. De asemenea din lipsa unor informatii despre sex: ¬fata aceasta e tare, dar poate nu ma voi ridica la asteptarile ei; sexul e pacat, e un lucru care-mi aduce suferinta; ma simt ridicol, nu stiu cum se face¬

-Secundara ¬ cand apare dupa o perioada de activitate sexuala normala. Din punct de vedere psihic poate fi urmarea unei pene sexuale careia i se da prea mare importanta sau care l-a pus pe barbat intr-o situatie ridicola, traumatizanta emotional, poate rezulta in urma incercarilor deznadajduite de a evita ejacularea precoce, ori intr-o perioada stresanta si obositoare; stresul, anxietatea, oboseala cronica, teama de esec si de repetare a esecului, de a nu fi performant, culpabilizarea actului sexual, traume emotionale si afective, ruptura cuplului, teama de boala, de a lasa insarcinata partenera sau de a dauna partenerei gravide sau fatului, etc.

-Medicala ¬ poate fi primara sau secundara. Diabet infantil sau al adultului, scleroza multipla, leziuni posttraumatice sau postoperatorii ale inervatiei implicate, boli cardiace, vasculite, afectiuni hormonale, tratamente cu inhibitori de testosteron pentru afectiuni ale prostatei, etc. Sunt afectate si erectiile spontane (nocturne, diurne, matinale). Aspectele psihice agravante sunt depresia ori anxietatea legata de boala, sau angoasa sfarsitului. Aspectele psihice pozitive sunt in stare sa fie mai puternice decat starea de boala. Ele tin in mare masura de temperamentul individului dar pot fi in aceeasi masura invatate si se refera la optimism, intelepciune, vointa, dragoste de viata, incredere in sine.

-Psihogena sau psihosomatica ¬ e generata exclusiv de unul sau mai multi factori psihici, suficient de puternici incat sa interfereze cu mecanismele organice, fiziologice ale erectiei. Erectiile matinale, nocturne, diurne spontane si cele de la autostimulare se mentin, cu precizarea ca primele trei descresc in frecventa si intensitate o data cu inaintarea in varsta, deci lipsa lor nu semnifica neaparat starea de boala.

-Accidentala ¬ intamplatoare. Oricine o poate cunoaste dar trebuie privita asa cum e: un accident care nu are un cuvant de spus in ce priveste in ansamblu sexualitatea individului. Poate fi cauzata de stress, oboseala, o conjunctura nefavorabila. Ramane un accident care va fi dat uitarii daca barbatul nu dramatizeaza. In schimb daca ii da prea multa importanta si nu trece usor peste eveniment acesta se poate repeta tocmai de teama repetarii.

-Situationala ¬ cand erectia nu poate avea loc decat in anumite circumstante, locuri, sau cu anumiti parteneri, datorita nevoii de indeplinire a unor fantezii pentru ca actul sa se poata desfasura.

-Globala ¬ indiferent de situatie, problema se repeta la orice tentativa de a avea contact sexual. Puterea de anticipare a esecului mentine problema.

-Totala ¬ erectia nu apare deloc. Disfunctia poate fi atat medicala, cand se poate mentine pentru o vreme dorinta sexuala, cat si psihogena cand blocajul emotional este foarte puternic. De regula cand s-a ajuns in situatia aceasta, tulburarea de erectie a evoluat cu inhibitia completa a dorintei sexuale.



-Partiala, inconstanta ¬ erectie semimoale sau pierderea partiala ori totala a erectiei in cursul actului sexual. Psihologic se poate manifesta un blocaj sau o inhibitie datorata unui gand negativ sau unei amintiri neplacute. Jocul erectie ¬ stare flasca poate reflecta conflictul intre dorinta de a primi placere si teama de o experienta negativa.

-Legata de partenera ¬ in multe cazuri atitudinea partenerei are un cuvant de spus in aparitia, mentinerea ori rezolvarea disfunctiei. Partenera nemultumita, reactia ei negativa, greutatea in comunicare, conflicte tacite sau manifeste dar nerezolvate, adulterul in antecedente, despartirea, tulburarile ei sexuale cum ar fi anorgasmia, inhibitia dorintei, dispareunia, etc., pot oricare genera disfunctii erectile.

-Legata de varsta ¬ dupa 40 de ani, statistic vorbind, se inregistreaza tot mai dese dificultati in obtinerea erectiei. Motivul este degradarea lenta dar sigura a sistemelor din organism avand ca urmare descresterea performantelor fizice, dar si teama si depresia legate de imbatranire. Totusi statusul fizic si psihic individual este foarte important. Pe unii varsta ii afecteaza mai greu decat pe altii. Un cuvant greu de spus il are alimentatia, regimul de viata. Efect negativ are alimentatia neechilibrata, bogata in colesterol, tutunul, alcoolul, alte droguri, sedentarismul. In schimb fructele, legumele, alimentele sanatoase, sportul, pot mentine organismul intr-o stare optima de functionare.

Disfunctia erectila se poate incadra la mai multe tipuri in acelasi timp. Nu exista doua cazuri identice de disfunctie erectila, la fiecare existand in doze diferite, mai multi factori cauzali. De exemplu, lipsa increderii in sine combinata cu o comunicare deficitara in cuplu si cu o perioada stresanta, sa zicem, la un barbat de 50 de ani, pot fi o formula ¬fatala¬ pentru erectia sa.