Interzis sau nu in sexualitate
1/145
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Exista multi pacienti care sunt ingrijorati privind sexualitatea lor. Oare e normal ceea ce simt eu Oare e normal ce imi trece prin minte, ce scene am in minte Poate sunt intrebari pe care intr-un fel sau altul vi le-ati pus si voi. Sa ne referim la aceste intrebari. Scene violente sau acte sexuale de un anumit tip va preocupa intr-un fel sau altul. Cum puteti sa gasiti raspunsuri la intrebarile care va framanta

Despre asta este vorba in acest articol ¬ ce sa faci cu propriile intrebari privind sexualitatea. Am sa iau cazul unui tanar de 25 ani foarte preocupat de sexul oral. Il considera ca fiind ceva imoral, grotesc si care este interzis. Este ingrijorat ca il atrage asa de mult si ar vrea sa stie cum poate sa gaseasca un raspuns la intrebarea lui.

Intr-o asemenea situatie ceea ce avem de facut este de a desface situatia sintetizata de intrebare in partile sale componente: pe de o parte avem morala persoanei respective ¬ ¬este un act imoral¬ spune el. Aceasta presupune ca in conceptia lui morala, formata inca din copilarie a plasat acest act in domeniul imoralitatii. Este decizia sa morala. Nu discutam daca ea este corecta sau nu ci constatam acest fapt.

Ceea ce este imoral este interzis. Ca urmare putem vorbi despre o interdictie data de morala.
Pe de alta parte vorbim despre faptul ca aceasta scena a actului sexual oral este prezenta in fantezia sa, prin urmare este o atractie, o dorinta, o fascinatie. Daca la inceput nega orice atractie privind sexualitatea, privind interesul pentru sexualitate in general si in mod explicit pentru orice act sexual pe care il vedea apropiat de perversiune, caracterul de dorinta prin prezenta in fantasme isi spune cuvantul. Putem vorbi cu siguranta despre atractia pentru acest act.

In acest context, vorbim despre un conflict care da nastere preocuparii ¬ un conflict intre dorinta si interdictia acesteia. Lupta cea mare care consuma si creeaza tensiune este incercarea de a evita conflictul. Conflictul intre dorinta si interdictie este prea puternic si atunci apare o incercare disperata de a solutiona cumva. Cel mai simplu mod de solutionare este de a evita orice act sexual care sa-l apropie de conflict. ¬Daca nu am acte sexuale, nu pot sa fiu pus in pericolul de a-mi realiza dorinta si de a-mi incalca interdictia¬. Ca urmare, evita orice relatie care se apropie de ideea de sex.

Social pare sa fie un tanar cu rezultate bune profesionale, a absolvit o facultate, este preocupat de diferite contexte sociale dar este singur. Desigur ca isi doreste o relatie, ca isi doreste sa fie cu cineva si sexual. Dar nu poate. Atunci cand conflictul este adus la suprafata si inteles se poate genera schimbarea. Ea nu apare imediat si uneori e nevoie de timp insa conflictul ramane mereu prezent. Ce se schimba Raspunsul este - absenta evitarii conflictului.

Cam acest tip de conflict se regaseste in mai toate framantarile privind propria sexualitate. Daca iti iei framantarea si o desfaci poti descoperi lucruri despre tine. Eu am ales o situatie destul de simpla. Alteori este vorba de situatii care sunt mult mai complexe, legate de scene de viol, agresiune, etc. Lumea fantasmatica este diversa si variata dar este imaginara si consta in scene desfasurate intr-un spatiu psihic. Analiza lor poate sa fie un obiectiv al psihoterapiei dar in viata de zi cu zi raman in sfera imaginarului.

psiholog Claudiu Ganciu
037 11 70 425
0722 453 906
cpap.claudiu@gmail.com
www.centrupsihologie.ro