Frustrarea in relatie

1/123
label Cupluri autorenew 13 Aug 2015, 00:00
Va propun urmatoare situatie: Unele relatii debuteaza furtunos, in ele participantii traiesc intens povestea lor, consuma multa tensiune si mult efort. Sunt situatii pline de frustrare in care cei implicati traiesc o poveste de iubire aproape la limita. Atunci cand toate piedicile sunt indepartate, cand nu mai exista o frustrare iar legatura lor este suficient de trainica si ne-am astepta sa traiasca placerea de a fi impreuna, lucrurile se intampla exact invers - relatia lor tinde sa devina una monotona, blazata, fara perspectiva. Aceasta atat in plan sexual cat si in general in ceea ce priveste ceea ce se intampla in viata lor. Aparent nemultumirile par mai importante.

Atunci cand exista o atractie pentru o alta persoana ea poate sa fie inteleasa ca manifestare a unei dorinte, a unei tensiuni prin care obiectul dorintei este vazut ca solutie pentru scaderea starii. In acest context putem vorbi despre o frustrare atunci cand obiectul dorintei nu este atins, nu permite scaderea tensiunii date si o placerea de a satisface dorinta prin persoana respectiva.

Frustrarea absentei obiectului si placerea resimtita ca forma de satisfacere a dorintei sunt doua surse de implicare, de actiune. Cele doua permit mobilizarea de resurse psihice prin care oamenii sunt activi, implicati, incerca sa realizeze dorinta.

Exista insa si cazuri in care frustrarea pare sa fie unica sursa de energie ¬ adica odata obiectul dorintei atins, acesta nu mai permite placerea de a fi impreuna cu el, de a permite realizarea initiala. Cat timp exista frustrarea, ei sunt capabili de actiune, de implicare, de a depune mari eforturi pentru realizarea scopurilor date. Daca sunt impreuna cu celalalt, atunci ei nu mai sunt motivati, placerea nu prezinta interes pentru ei si cauta noi motive de frustrare pentru a actiona.

Ipoteza pe care o putem dezvolta in intelegerea acestor situatii o putem plasa in sfera starilor depresive in care placerea este absenta, in care agresivitatea este transformata in contrariu. Frustrarea joaca rolul celei care permite contrabalansarea starii depresive iar placerea devine incapabila sa ofere vreo satisfacere intrucat depresia joaca aici un rol de ¬acoperire¬.

In aceste cazuri frustrarea permite unei energii foarte mari pentru ca starea depresiva, de pasivitate si de pierdere este foarte mare. Ca urmare si frustrarea trebuie sa fie foarte puternica si sa atinga puncte esentiale ale functionarii psihologice. O stare de liniste, placere, bucurie este echivalenta cu o moarte psihologica a persoanei care trebuie sa se ¬scoata¬ din stare.

Solutia este data de tratarea starii depresive pe care o persoana o manifesta, pentru ca aceasta stare devine una incomoda, simptomatica de care cineva incearca sa scape cu pretul renuntarii la partenerul care poate propune placerea legaturii.

psiholog Claudiu Ganciu
037 11 70 425
0722 453 906
cpap.claudiu@gmail.com
www.centrupsihologie.ro