Ejacularea precoce (prematura sau rapida) poate cunoaste variate grade de severitate de la un simplu si banal accident, neimportant, care se petrece o data in viata, la situatii in care orice tentativa de a avea contact sexual se sfarseste prematur. La fel si atitudinea barbatului fata de acest fenomen poate varia de la o indiferenta relaxata ori nepasare, la a-l privi ca pe o neputinta, un handicap, masculinitate amputata, lipsa de performanta, un dezastru imbatabil.
Ejacularea precoce poate fi:
-Accidentala: Majoritatea barbatilor a trecut cel putin o data in viata printr-un accident de acest fel. Se poate intampla din cand in cand, ocazional fara sa insemne o afectiune sau suferinta. E generata de o emotie puternica, oboseala, graba, neimplicarea afectiva, stress ori alte trairi si situatii cu caracter tranzitoriu.
-Fiziologica: dupa o perioada prelungita de abstinenta sexuala, ejacularea precoce se produce din ¬prea plin¬. E normala, trebuie luata ca atare si tratata cu indiferenta. La fel ca-n cazul de mai sus, nu semnaleaza o tulburare de dinamica sexuala
-O tulburare de dinamica sexuala reala, cronica, de origine psihogena sau foarte rar de cauza medicala. Se considera ca este o tulburare de dinamica sexuala atunci cand aduce suferinta, cand afecteaza viata sexuala si sociala, relationala a barbatului si a cuplului.
Ca tulburare de dinamica sexuala, ejacularea precoce poate fi:
-Primara cand se manifesta de la inceputul vietii sexuale, este aproape totdeauna psihogena. E de cauza emotionala, din lipsa educatiei sexuale, inceperea vietii sexuale prea de timpuriu, intr-o conjunctura nefavorabila, nepotrivita care marcheaza psihic la inceputul vietii sexuale. Ejacularea precoce se perpetueaza cu trecerea timpului si se adanceste ca o neputinta in mintea barbatului.
-Secundara cand apare dupa o perioada de sexualitate normala si survine unei intamplari, conjuncturi neplacute, sau in cursul unei relatii care ridica anume probleme. Iata cateva exemple: o pana sexuala soldata cu reprosuri din partea partenerei naste teama de repetare a esecului. Acesta teama poate precipita ejacularea la urmatoarele intalniri amoroase. In felul acesta un accident se poate propaga transformandu-se intr-o dificultate sexuala de lunga durata.
Ejacularea precoce secundara poate sa apara o data cu o partenera care trezeste sentimente ce precipita finalizarea rapida a actului sexual: teama de a nu se ridica la inaltimea asteptarilor ei, teama de reprosuri, de a fi ridiculizat ori parasit, toate acestea asociate cu fondul psihic al barbatului. Un caz particular este teama ca actul sexual ar putea dauna partenerei insarcinate sau fatului.
Cum evolueaza ejacularea precoce
Impactul psihologic asupra barbatului evolueaza in timp. Ejacularea precoce poate degenera in tulburari ale erectiei. Barbatul se straduieste prea mult sa controleze ejacularea si-si pierde erectia de teama esecului.
Se poate agrava din ejaculare precoce insotita de orgasm, aparuta dupa penetrare, in ejaculare precoce aparuta inaintea penetrarii si chiar lipsita de orgasm.
Ejacularea precoce aparuta accidental sau fiziologic, daca se petrece intr-un context care arunca o lumina neplacuta, injositoare asupra barbatului, il poate marca in asa masura incat sa se petreaca din nou (tocmai de teama repetarii esecului) si sa devina o tulburare cu care e dificil de luptat.
E important de stiut ca, desi barbatul are tendinta sa dramatizeze, ejacularea precoce nu e o boala. E doar o dificultate emotionala mai mult sau mai putin severa. In plus, poate fi depasita, ce-i drept, uneori cu depunerea unui anumit efort.