Cand acest mod nu este adecvat
In mod obisnuit stim ce este permis si ceea ce este interzis. Fiecare persoana stie ce isi doreste, ce nu are voie sa faca, etc. Aici nu vorbim despre diferenta dintre fantezie si realitate ci de modul in care combinatia dorinta ¬ interdictie ajunge sa fie majora.
Forma obisnuita pe care psihoterapeutul o intalneste este in ceea ce numim simptom. Simptomul marcheaza intalnirea nemultumitoare dar unitara intre dorinta si interdictie. Va propuneam saptamana trecuta simptomul ejaculare precoce care se constituie intr-o amenajare la indemana intre dorinta de a face dragoste, de a simti placere si interdictie.
Actul sexual se produce, el are loc ca descarcare insa este si interzis pentru ca se intampla foarte repede astfel incat el devine o combinatie nemultumitoare si cu atat mai greu de satisfacut intrucat marcheaza o trecere spre alte puncte ¬ problema narcisismului, a propriei investitii si cea a partenerei care nu poate sa fie satisfacuta.
Aceasta combinatie se regaseste in simptom. Simptomul este o combinatie inconstienta intre ceea ce este dorit si ceea ce este interzis. Analiza simptomului ne conduce intr-o lume diferita in care placerea si interdictiile au o istorie, au o desfasurare.
Acest univers aparent unit in cadrul unui simptom constituie materialul cu care se lucreaza in psihoterapie.
Citeste prima parte din `Dorinta si interdictie`
psiholog Claudiu Ganciu
037
11 70 425
0722 453 906
cpap.claudiu@gmail.com
www.centrupsihologie.ro
Dorinta si interdictie(II)

label Cupluri calendar_month 13 Aug 2015, 00:00 autorenew 13 Aug 2015, 00:00 history_edu www.askmen.ro
Noutati




