Disfunctii sexuale: Impotenta
1/182
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Denumita popular impotenta, disfunctia erectila consta in incapacitatea barbatului de a obtine sau pastra o erectie adecvata sustinerii unui act sexual satisfacator pentru ambii parteneri. Impotenta poate fi primara (foarte rar) sau secundara, cand apare dupa o perioada de activitate sexuala normala.

Cauzele sunt fie exclusiv organice, fie exclusiv psihice, dar de multe ori sunt combinate. Indiferent de factorii care o produc disfunctia erectila este deosebit de traumatizanta psihic pentru ambii parteneri.

Barbatul dezvolta anxietate, depresie, isi pierde increderea in sine. Toate acestea vor agrava aceasta tulburare. Cand e psihogena, lipsa sau pierderea erectiei e de regula tranzitorie, ocazionala sau partiala (erectie moale, cu sau fara posibilitate de penetrare). In acest caz erectiile spontane, cele matinale si cele provocate prin masturbare n-au de suferit.

Cand fenomenul se instaleaza treptat, trecand de la impotenta partiala la cea totala, disfunctia este mai degraba organica. In acest caz apare ca manifestare a unor boli sau ca efect secundar al unor tratamente chirurgicale, medicamentoase etc. Se poate intampla in aceste cazuri ca dorinta sexuala si excitatia sa se mentina.

Dintre cauzele medicale, cea mai importanta este diabetul, care afecteaza vasele si terminatiile nervoase. Alte conditii medicale insotite de impotenta pot fi: bolile vasculare, vasculitele ce insotesc unele boli reumatismale si autoimune; procese patologice la nivelul maduvei spinarii sau encefalului; boli neurologice ca scleroza in placi, Parkinson, Alzheimer etc.

Interventiile chirurgicale, radioterapia pentru afectiuni ale prostatei, vezicii urinare, rectului, colonului in urma carora se produc leziuni ale nervilor ce apartin sferei genitale, unele tratamente medicamentoase pentru boli de prostata, boli cardiace, psihice, etc pot avea ca efect secundar disfunctia erectila.

Cel mai important factor psihic este tocmai teama de impotenta. Altii ar fi: depresia, stressul, anxietatea, unele credinte religioase insotite de culpabilizari, teama de boala, furia, atractia homosexuala, abuzul sexual, oboseala, astenia. Unele conditii psihice sau medicale care tin de partenera cum ar fi nasterea, probleme ginecologice, planificarea de a avea copii cu obligativitatea de a face sex `pe calendar`, pot da tulburari de erectie.

Factorii personali implicati sunt varsta, fumatul, consumul de alcool sau droguri, uneori sedentarismul si lipsa unei alimentatii echilibrate, unii factori ambientali sau estetici etc.

Episoade de disfunctie erectila tranzitorie au cunoscut majoritatea barbatilor. Daca acestea se repeta in mod ingrijorator barbatul isi datoreaza o vizita la medic. Acesta va stabili care e cauza reala a tulburarii si ce e de facut. Din fericire medicina moderna are mijloacele necesare pentru a rezolva multe probleme.

Exista tratamente medicamentoase, interventii chirurgicale de repermeabilizare vasculara. Tot chirurgical se monteaza implanturi de diferite tipuri foarte convenabile si bine acceptate de catre corp. Dispozitivele de umflare cu ajutorul vidului pot de asemenea da rezultate bune, dar nu se vor folosi decat la recomandarea medicului.

Majoritatea tulburarilor de erectie sunt psihogene dar indiferent de cauze psihoterapia aduce beneficii uriase. Aceasta e diferita de la un individ la altul. Uneori cand un barbat isi da seama de problema si de cauzele ei se poate ajuta singur. In primul rand se incearca eliminarea factorilor de stress care au dus la aparitia tulburarii.



Pentru recuperarea functiei pierdute e nevoie si de o buna comunicare cu partenera. O participare activa din partea ei poate fi decisiva. De multe ori diversificarea vietii sexuale, incercarea unor metode noi de a produce placere, punerea in aplicare a fanteziilor sexuale, eliberarea de inhibitii, pot rezolva disfunctia erectila.

Exista barbati cu impotenta partiala (erectii moi) care au o viata sexuala satisfacatoare pentru ei si partenera pentru simplul fapt ca au o atitudine optimista si pozitiva. Felul in care privim o afectiune ne poate duce de la agonie la extaz (sau invers)...

Dr. Bianca Ghizdavu