Disfunctii sexuale: Anorgasmia masculina II

1/177
label Cupluri autorenew 13 Aug 2015, 00:00
Patologia anorgasmiei cu inhibitia dorintei se suprapune partial cu cea a tulburarilor de erectie. Dar in majoritatea tulburarilor de erectie dorinta sexuala este prezenta in parametri optimi iar orgasmul se produce daca erectia nu e prea moale.

Uneori tulburarea erectiei e generata de inhibitia dorintei sexuale si de obicei in aceste cazuri e inhibata si ejacularea. In aceste cazuri erectia e partiala si este intretinuta aproape exclusiv de stimularea mecanica.

Tulburarea poate fi primara, secundara, generala sau circumstantiala. De multe ori problema e intalnita in cuplurile rutinate in care fanteziile sexuale si-au pierdut prospetimea sau chiar au ajuns sa lipseasca cu desavarsire.

In acestea tulburarea e agravata de parerea proasta fata de sine (ex. esecuri profesionale, performanta scazuta, sedentarism, etc) sau fata de partenera (ex. unele sotii nu se mai ingrijesc dupa casatorie si decad din punct de vedere al aspectului fizic, sau pur si simplu nu mai sunt considerate atragatoare de catre sot). Alte cauze ar putea fi adulterul, atractia fata de o alta persoana

Cand problema e datorata unor motive mai putin sau deloc legate de cuplu, acestea ar putea fi: atractia homosexuala, anxietatea, depresia, tabuuri si interdictii sexuale primite prin educatie, copilaria petrecuta intr-un cadru familial traumatizant, abuz, incest; lipsa experientei sexuale sau tot felul de prejudecati legate de sex, etc.

Rar, anorgasmia la barbat poate avea cauze medicale cum ar fi: afectarea neurologica in caz de diabet, insuficienta renala, alcoolism, etc., medicatie sedativa, antihipertensiva, tulburari hormonale (uneori acestea pot inhiba productia de sperma), cauze urologice ca interventia chirurgicala la nivelul prostatei, malformatii congenitale in care din anumite motive ejacularea se produce in vezica urinara (in acest caz orgasmul poate avea loc).

Terapia in anorgasmia fara tulburarea dorintei vizeaza dezinhibarea, decontractarea, indepartarea cauzelor sau o gestiune mai buna a lor si stimularea imaginarului erotic, fanteziilor si initiativei sexuale. Stress-ul, anxietatea, parerea negativa fata de sine, credintele eronate despre sexualitate, tabu-urile si interdictiile sexuale, impiedica eliminarea blocajului. Se lucreaza la redimensionarea si inlaturarea lor din primplanul trairii psihice in timpul actului sexual.

Metodele sunt discutii cu terapeutul si exercitii de facut acasa singur si cu partenera. De multe ori constientizarea cauzelor este un imens pas inainte dar in final decontractarea si eliminarea gandului parazit care blocheaza orgasmul in momentul cheie, sunt achizitiile mentale decisive.

Terapia in anorgasmia cu tulburarea dorintei urmareste o reconsiderare a dinamicii sexuale de cuplu, eliminarea rutinei, diversificarea prin pozitii, fantezii, jocuri erotice, experimentarea de noi metode de producere a placerii. Uneori si barbatii au nevoie de preludii lungi. Terapia de cuplu poate fi necesara.

Atitudinea relaxata, intelegatoare dar nu condescendenta a partenerei poate ajuta mult la recuperarea partenerului. Problema are cu siguranta o solutie chiar daca pentru fiecare ea are aspecte particulare. Reusita nu e imediata sau facila. Factorii psihici mai vechi sunt de obicei mai rezistenti la schimbare.