Detasarea emotionala ca semn al eroziunii cuplului

1/102
label Cupluri autorenew 13 Aug 2015, 00:00
De curand un domn exasperat ca terapia de cuplu pe care o incepuse cam odata cu divortul nu dadea rezultatele magice pe care si le dorea mi-a spus "daca as fi stiut la timp ce se intampla poate ca nu mi s-ar fi stricat casnicia!"

Casniciile nu se "strica" niciodata brusc. Casniciile se "erodeaza" incetul cu incetul ori de cate ori unul dintre cei doi ia o decizie - mai mare sau mai mica - in contradictie cu nevoile partenerului. Cand spun "eroziune" ma refer la eroziunea acelui ingredient magic care i-a adus si i-a tinut pe cei doi impreuna. Atractie, iubire, chimie, putem sa ii spunem cum vrem, vorbim despre acelasi lucru.

Interlocutorul meu suparat avea dreptate in felul lui. Daca ar fi recunoscut din vreme anumite semnale ar fi putut (probabil) face cate ceva. Cel mai important semnal ca eroziunea a aparut si functioneaza este detasarea emotionala.

Statisticile spun ca de cele mai multe ori (75%) terminarea casatoriei este determinata de sotie. Nu neaparat initierea divortului (poate ca la partea administrativa barbatii sunt mai 'curajosi') ci terminarea de facto a relatiei. Terminarea casatoriei/divortul reprezinta doar punctul terminus al lungului proces de eroziune de care vorbeam mai devreme. Sursele eroziunii relatiei de cuplu pot fi foarte diferite, bani, copii, schimbari in cariera, familiile de origine, presiuni din exterior si multe altele. Semnele eroziunii sunt mult mai putine decat sursele. De fapt, cu putina bunavointa semnele eroziunii pot fi organizate cam toate in jurul detasarii emotionale din cuplu.

Ne place sau nu suntem (si) fiinte emotionale. Chiar daca ne justificam rational alegerile acestea sunt mai intotdeaunaa emotionale. Daca unul dintre parteneri nu se mai simte confortabil din punct de vedere emotional in relatie se va inchide si detasa emotional. Detasarea emotionala este urmata, firesc de o diminuare a afectiunii pentru celalalt. Cuplurile care sfarsesc prin a spune "nu ne mai iubim" ar trebui sa spuna de fapt "de multa vreme ne-am detasat emotional treptat unul de celalalt si am sfarsit prin a nu ne mai iubi deloc".

Un prim semn de detasare emotionale este evitarea conflictelor. Evitarea conflictului presupune ca unul sau ambii actori au abandonat la un moment dat ideea de a-si rezolva comunicativ o problema. Neintelegerile sunt bagate astfel sub pres, raman nerezolvate si vor parazita in continuare viata de cuplu. Nu atat lipsa de comunicare ucide o relatie cat mai ales evitarea conflictelor, care creaza retragere si distanta.

Un alt semn al detasarii emotionale intr-un cuplu este lipsa de sex. Se spune in gluma ca intr-o relatie care merge bine sexul conteaza cam 20% insa intr-o relatie care merge prost conteaza cam 80%. Atunci cand sexul absenteaza constant din viata cuplului aceasta absenta este un indicator clar de detasare emotionala intre cei doi.

Un ultim semn de detasare emotionala in cuplu, poate cel mai important il reprezinta (re)orientarea emotionala in exteriorul relatiei. Dupa cum spuneam mai devreme suntem fiinte emotionale cu nevoi emotionale puternice si clare. Atunci cand aceste nevoi nu mai sunt satisfacute in cadrul cuplului, unul sau ambii parteneri vor cauta sa isi satisfaca aceste nevoi emotionale in afara relatiei. S-ar putea transforma in seri lungi petrecute la locul de munca sau cu prietenii, ar putea fi o atentie sporita fata de activitatile copiilor, ar putea fi un hobby nou care nu include si partenerul (dar include multa viata sociala). Ar putea fi orice activitate care reduce la minimum timpul alocat celuilalt. Orientarea emotionala in exteriorul relatiei este cel mai lipsit de echivoc semn de detasare emotionala fata de partener.

Domnul cu care am avut aceasta discutie mi-a confirmat cu tristete ca s-a recunoscut in mai toate semnele de detasare emotionala enumerate mai sus. Si-a schimbat intrebarea retorica "de ce nu am stiut mai devreme" in "ce as fi putut face daca as fi recunoscut aceste semne"

Raspunsul e destul de simplu si este continut in insasi fiecare semnal de detasare emotionala.

Acceptarea conflictelor. Rezolvarea neintelegerilor, mici sau mari, fara sa le bagam sub pres. Reapropierea sexuala. Reorientarea emotionala din exterior inspre cuplu: mai mult timp de calitate petrecut impreuna, gasirea unor activitati noi comune. As indrazni sa spun chiar "reinventarea relatiei".

Detasarea emotionala este un drum si pana la urma orice drum poate fi parcurs in ambele sensuri, nu

Dorin Victor Vasile
www.psihoterapie.net