Despre relatia masculin-feminin

1/130
label Cupluri autorenew 13 Aug 2015, 00:00
Despre relatia masculin-feminin se poate vorbi in multe moduri. Este o tema frecventa pe care persoanele o aduc in discutie de multe ori. Este o tema a grupurilor de fete si a grupurilor de baieti. Tema aceasta este data de necesitatea unei reprezentari despre propriul sex si despre celalalt sex. Existenta acestei reprezentari este principala tema prin care o persoana poate sa se raporteze la propriul mod de functionare.

Sa vedem cam ce se intampla cand un baiat ¬agata¬ o fata. Care este raportul intre cele doua modalitati de functionare

Natural lucrurile se desfasoara astfel:

Primul pas il reprezinta existenta unei atractii pentru fata respectiva. Aceasta este posibila cand doua functii sunt active: cea reala, fizica care are rol de sprijinire si cea fantasmatica ¬ cand exista o fantasma in care fata poate sa intre deja. Accentul pica mereu pe fantasma si nu pe realitatea fizica. Fantasma reuseste sa anihileze imaginea fizica si sa o faca posibila in raport cu reprezentarea. Atractia este libera manifestare a fantasmei. Fantasma poate sa se refere la o scena violenta sau la o scena materna, se poate raporta la o nevoie psihologica.

Functionarea atractiei este in primul rand una fantasmatica ¬ atunci cand vezi o fata o asociezi cu o scena, cu o imagine adecvata tie, formata in raport cu nevoile tale. Relatia functioneaza cand fantasmatic, fata raspunde. A raspunde presupune ca exista o fantasma similara sau complementara in care cele doua realizeaza un scneariu impreuna. Intreg procesul este inconstient. Intre cei doi se realizeaza astfel un schimb, o circulatie fantasmatica prin care se poate realiza un cuplu, un parteneriat. Daca luam imaginea unei iubiri indelungate ce corespunde unei nevoi de stabilitate vom vedea deseori ca o fata care raspunde acestei nevoi va deveni partenera.

Cand apar probleme:

Problemele pot aparea iar relatia sa esueze din start atunci cand in locul fantasmei proprii se introduce un ¬ideal¬, o dorinta a unui baiat de a fi altfel decat este el de fapt. Aceasta inseamna ca in locul fantasmei proprii sa apara cautarea unui model dorit dar care nu corespunde. Impunerea acestui model strain dar ideal conduce la o dificultate majora de relationare.

Fata poate raspunde idealului dar nu poate sa fie raspunsul la nevoile autentice ale persoanei. Din aceasta contradictie se naste un conflict major care se repercuteaza asupra relatiei. Apar nemultumiri, esecuri pe plan sexual, uitari de intalniri, etc. Daca baiatul cauta o fata care sa il resfete intr-un stil mai curand familial dar in acelasi timp ca ideal isi formeaza imaginea unei fete care sa fie foarte atractiva pentru restul lumii, atunci cand o gaseste si reuseste sa stabileasca o relatie cu ea vor aparea probleme majore in relatie. Fie sub forma geloziei, fie sub forma unui sentiment de inferioritate intr-un fel sau altul cuplul nu va functiona.

A iesi din aceasta dilema poate parea simplu ¬ conflictul este intre un ideal si o nevoie reala de o partenera. Cum il poti rezolva Aici solutia este individuala. Dar exista o singura problema majora ¬ aceste conflicte sunt inconstiente, in sensul ca se desfasoara in afara campului constient ceea ce face ca fiecare din ele sa fie doar resimtita si nu cunoscuta. Pe masura ce transformi conflictul inconstient intr-o situatie rezolvabila poti sa mergi mai departe pe drumul unei relatii autentice de cuplu.

Aceste observatii vin din practica psiholoterapeutica unde conflicte de acest tip sunt frecvente. A le intelege si a le vedea asa cum sunt este procesul de schimbare. Ideea este de a stii ceea ce se intampla cu adevarat in noi iar asta ar presupune o idee simpla ¬ sa acceptam ca avem un inconstient si ca nu suntem doar un munte de rationalitate.

psiholog Claudiu Ganciu
037 11 70 425
0722 453 906
cpap.claudiu@gmail.com
www.centrupsihologie.ro