Candida Albicans este o levura (ciuperca) ce traieste in mod obisnuit pe mucoasele umane. In anumite situatii (scaderea imunitatii, alte boli, tratamente cu antibiotice care schimba componenta florei bacteriene de pe mucoase), ea se dezvolta aberant.
Candidoza se poate localiza pe mucoasa bucala, vaginala si peniana, vezica urinara. In cazuri foarte grave de scadere a imunitatii se poate intalni candidoza intestinala sau septicemia cu candida ( exemplul bolnavilor de SIDA in faza terminala)
Mucoasele afectate sunt acoperite cu secretii albe aderente si prezinta sensibilitate crescuta, usturime si uneori microhemoragii.
La barbat candidoza genitala se dezvolta rar, dar el poate fi o sursa de infectie si reinfectie pentru femeie. Cand prezinta simptomatologie, aceasta consta in aparitia de depozite albe, vascoase, aderente, pe mucoasa glandului si-n santul balanopreputial. Mucoasa este inrosita, inflamata, prezinta usturime si prurit. Uretrita si cistita candidozica apar la barbat in cazuri rare.
Candidoza vulovo-vaginala se manifesta prin scurgeri albicioase, branzoase, usturime in interiorul vaginului, senzatie de arsura si mancarime. Vulva este inflamata, la contactul cu sapunul apare senzatia intensa de intepatura. Contactul sexual este dureros. Infectia se poate extinde la organele invecinate. Cel mai frecvent la femeie, afecteaza uretra si vezica urinara cand boala se complica cu uretrita si cistita candidozica. In aceste cazuri apare durerea la urinare, nevoia de a urina des.Uneori infectia poate urca pana la nivelul rinichiului.
Daca nu e tratata, candidoza se cronicizeaza, putand afecta oricand alte organe. In aceasta situatie candidoza e mult mai dificil de tratat.Tratamentul se face cu antifungice.
RAIA (SCABIA)
Raia este un parazit din ordinul acarienilor care traieste pe piele. Femela patrunde in piele (indiferent daca este curata sau murdara) si isi depune ouale. Din oua ies repede pui care la randul lor intra in piele si continua ciclul reproductiv.
Zonele preferate sunt pliurile cutanate cum ar fi pielea dintre degete, pliul cotului, axile, pe talie unde se formeaza cute ale pielii, buric, scrot, vulva, plica inghinala, intre fese, intre coapse, etc.
La locul de intrare, pielea reactioneaza cu saliva femelei si se formeaza papule si vezicule cu lichid insotite de inflamatii care prezinta mancarimi intense. Parazitul se inmulteste rapid si afecteaza suprafete mari de piele.
Prin scarpinare, basicile se sparg rezultand leziuni intinse confluate care se suprainfecteaza microbian usor. Poate sa apara febra si umflarea dureroasa a ganglionilor limfatici din regiunea afectata.
Scabia se transmite prin contact uman incluzand contactul sexual. O persoana poate contacta parazitul chiar daca are o igiena impecabila.
Ca factori de risc putem enumera aglomerarile umane, saracia, lipsa de educatie medicala.
Tratamentul se face cu substante medicamentoase antiparazitare. Hainele trebuiesc fierte iar ce nu poate fi supus unui astfel de tratament se izoleaza in saci de plastic. In aproximativ 2 saptamani parazitul moare. Se face curatenie generala minutioasa.
PEDICULOZA PUBIANA (FTIRIAZA, PADUCHII LATI, LATEII)
Este parazitoza data de paduchele lat (Phtirus Pubis). Paduchele este o insecta care paraziteaza omul si diferite specii din regnul animal din timpuri preistorice.
La om se intalnesc 3 specii de paduchi: cea mai cunoscuta paraziteaza scalpul si podoaba capilara, o alta se intalneste pe corp si haine si specia care populeaza firele de par din zona genitala.
Paduchii lati se transmit prin contact sexual sau uman intim si se agata de firele de par pubian. Se intalnesc in special la grupe de populatie cu un nivel de educatie scazut care traiesc in conditii igienico-sanitare precare. De regula aceste persoane au si alte infectii cu transmitere sexuala si constituie adevarate rezervoare de microbi.
La persoanele care dispretuiesc in mod flagrant igiena corporala, acesti paduchi pot urca sa populeze parul de pe burta, torace, parul de la sub brat, barba, mustata, genele si sprancenele.
Boala se manifesta prin mancarimi atat de intense incat scarpinatul poate provoca leziuni extinse si sangerare. Aceste leziuni de regula se suprainfecteaza bacterian si devin plagi purulente. Poate aparea febra si adenopatie regionala. Cand sunt localizati la nivelul genelor, paduchii pubieni provoaca inflamatia pleoapelor (blefarita).
Tratamentul presupune in primul rand epilarea zonei si aplicarea unor substante medicamentoase antiparazitare, dezinfectante si calmante. Uneori este necesarsa antibioterapia, cand leziunile suprainfectate nu se vindeca. Totodata e necesara igienizarea drastica a locuintei si a imbracamintii.
SANCRUL MOALE (SANCROIDUL)
Sancroidul este o boala cu transmitere sexuala cauzata de infectia cu bacilul Haemophilus Ducrey. Are o larga raspandire pe glob, de la Africa, Asia la Europa si America de Nord.
Se manifesta prin aparitia la nivelul organelor genitale (labii, clitoris, orificiu vaginal, vagin, col uterin,glandul penisului, santul balanopreputial) sau in apropierea orificiului anal, a uneia sau mai multor papule dureroase. Ele cresc, se sparg, ulcereaza si emit puroi. Pe parcursul evolutiei aceste leziuni se inmultesc si pot conflua rezultand ulcere masive.
In timp, microbul migreaza spre ganglionii limfatici regionali unde se vor dezvolta abcese care se sparg. Ganglionii sunt inflamati si durerosi, apare febra, durerea la contactul sexual si scurgeri albicioase de asemenea pot fi prezente.
Boala se trateaza cu antibiotice specifice. Prin vindecare leziunile lasa cratere dizgratioase si cicatrice deformante.
URETRITELE NESPECIFICE
Uretritele nespecifice sunt infectii ale uretrei de natura microbiana, negonococica. Cel mai frecvent infectiile care duc la uretrite sunt cauzate de bacterii contactate pe cale sexuala. Simptomatologia este comuna, indiferent de agentul patogen cauzator.
De multe ori infectia e multipla, cu mai multe specii de microorganisme. Cel mai des acestea sunt: streptococi, stafilococi, Chlamidia Trachomatis, Ureaplasma Urealyticum, enterococi, Escherichia Coli, diferite virusuri, fungi (actinomicete, candida, aspergillus, etc), paraziti (trichomonas si altii) etc.
Se manifesta prin usturime, arsura sau chiar durere la urinare, mai intense la sfarsitul jetului, nevoie de urinare frecventa, scurgeri purulente si sangvinolente din uretra, erectii dureroase si/sau partiale, contact sexual dureros (la femeie si la barbat), ejaculare dureroasa, etc.
Femeile sunt afectate mai des decat barbatii. Vaginul si anusul pot fi sursa microbilor care afecteaza uretra, transferul (autoinfectia) avand loc in cursul activitatii sexuale chiar daca se foloseste prezervativul. Prezervativul asigura protectie barbatului si, daca nu e vorba de autoinfectie, si femeii.
De asemeneaa barbatul purtator si asimptomatic al unuia sau mai multor microbi cu transmitere sexuala poate fi sursa de infectie si reinfectie. El trebuie sa fie investigat medical in cazul in care partenera prezinta uretrite recidivante.
Aceste boli, netratate, se complica prin afectarea vezicii urinare (cistite) si a rinichilor (pielonefrite), care pot fi extrem de grave mergand pana la insuficienta renala cronica. La barbat, o extindere la nivelul tractului genital (prostata, vezicule seminale, ducte spermatice, epididim, testicul) este posibila, in unele cazuri afectarea testiculului avand drept consecinta sterilitatea.
Datorita transmiterii prepond
erent pe cale sexuala, tratamentul trebuie urmat de catre ambii parteneri.