Boli cu transmitere sexuala: Papilomatoza venerica

1/170
label Cupluri autorenew 13 Aug 2015, 00:00
Vegetatiile sunt tumori benigne cu aspect conopidiform, de diferite marimi, de la microscopice pana la dimensiunile unui pumn. Popular se mai numesc si `creste` sau `creasta de cocos` datorita aspectului neregulat crestat.

Agentul patogen este Virusul Papiloma Uman (HPV), care poate fi luat prin contact sexual neprotejat, vaginal, oral, anal. Exista purtatori sanatosi care pot transmite infectia. Acestia sunt in special barbatii.

Vegetatiile cresc pe tegumentele sau mucoasele unde s-a produs inocularea virusului: labii, clitoris, orificiul si canalul vaginal, colul uterin, gland, santul balano-preputial, teaca penisului, preput, uretra, intrauretral, anus, rect, colon, buze, gura, limba, faringe, etc. Perioada de incubatie este de cateva luni, vegetatiile sunt initial microscopice si cresc lent.

Riscul major al acestei infectii este ca se poate maligniza. Papiloma Virus este responsabil de majoritatea cazurilor de cancer de col uterin. Acest virus este responsabil si de aparitia unor forme de cancer al penisului si a zonei ano-rectale.

La femei, pentru depistarea precoce a unei modificari cu potential malign la nivelul colului uterin, este necesara efectuarea periodica a testarii Papanicolau.

Tratamentul consta in extirparea vegetatiilor utilizand diferite metode medicamentoase si chirurgicale, functie de localizarea si dimensiunile lor. Se folosesc substante keratolitice, azot lichid, electrocauterizarea, chirurgia cu laser, sau chirurgia clasica.

Papiloma Virus, odata patruns in organism nu mai poate fi indepartat, vegetatiile pot reaparea oricand iar riscul de a infecta pe partenerul sexual se mentine.
Cercetatorii au elaborat un vaccin anti Papiloma Virus care ofera o protectie ridicata impotriva dezvoltarii cancerului de col uterin.