Boli cu transmitere sexuala: Hepatitele B si C

1/173
label Cupluri autorenew 13 Aug 2015, 00:00
Hepatitele virale B si C sunt boli infectioase cronice, care afecteaza ficatul, n-au o evolutie spectaculoasa dar ea poate fi foarte grava ducand la ciroza si insuficienta hepatica majora, cancer hepatic si moarte.

Numarul cazurilor de hepatita transmise pe cale sexuala si-n diferite tipuri de saloane de intretinere e in crestere, in timp ce infectarea in cadrul spitalelor e in scadere. Modul de transmitere este similar cu cel al SIDA, dar este dovedit ca virusurile hepatitice HVB si HVC au infectiozitate mult mai mare decat HIV deci pot trece mai usor de la purtator la partener.

Diagnosticul se face pe baza testarii sangelui. Purtatori sanatosi pot infecta si pot dezvolta boala tarziu in cursul vietii.

Cand simptomele exista, ele sunt asemanatoare gripei, cu dureri musculare si articulare, oboseala, scaderea poftei de mancare, sensibilitate in zona ficatului, stare generala alterata, subfebrilitati si mai tarziu icter.

Tratamentul este extrem de dificil si foarte scump iar uneori inutil. Vindecarile totale sunt rare, de obicei virusul persista in organism iar pacientul este tinut sub observatie pe toata durata vietii.

Din fericire pentru profilaxia imbolnavirii de hepatita virala B exista vaccin. In cazul hepatitei C inca se fac cercetari pentru elaborarea unei profilaxii eficiente.