Boli cu transmitere sexuala: Gonoreea

1/171
label Cupluri autorenew 13 Aug 2015, 00:00
Cunoscuta si sub denumirea de blenoragie sau sculament, gonoreea este boala organelor genitale cauzata de infectia cu bacteria numita Neisseria Gonorrheae. Tot legat de activitatea sexuala se intalnesc localizari la nivelul faringelui (faringita gonococica) sau al rectului si anusului.

Accidental, prin infectarea ochilor, se dezvolta conjunctivita gonococica (de exemplu la nou nascutul infectat la nastere) ce duce la orbire in lipsa tratamentului si se poate complica cu artrita gonococica, meningita gonococica, septicemie, etc.

Barbatii contacteaza infectia insa au semne de boala mult mai rar decat femeile datorita particularitatilor lor anatomice, dar purtatorii sanatosi au capacitatea de a-si infecta si reinfecta partenerul sexual.

Boala se manifesta prin scurgeri abundente de culoare alba din uretra la barbat, din uretra si vagin la femeie. Scurgeri si mancarime la nivelul orificiului anal. Ochii afectati sunt acoperiti de o pelicula purulenta care impiedica vederea, pleoapele sunt inflamate si sunt prezente semnele de conjunctivita.

Scurgerile la nivelul organelor genitale sunt insotite de mancarime, usturime, durere la contactul sexual, semne de inflamatie. Netratata, scurgerea devine transparenta, cleioasa si mai scazuta cantitativ. Dar aceasta nu inseamna ca boala e in curs de vindecare.

Evolutia la barbat, in lipsa tratamentului, consta in afectarea vezicii urinare, a prostatei si a veziculelor seminale, a testiculelor (orhita gonococica), implicarea ganglionilor limfatici regionali care se inflameaza si devin durerosi. Orhita gonococica poate duce la inferilitate masculina (sterilitate).

La femeie, fara tratament, infectia se extinde de asemenea la intreg aparatul reproducator: uter, trompe uterine, ovare. In evolutie se dezvolta boala inflamatorie pelvina (BIP), abcese ovariene si infertilitate. Sistemul urinar este afectat (cistita si pielonefrita gonococica).

In stadii timpurii boala este usor de tratat cu antibiotice. Dar fara tratament uneori poate evolua grav ducand la deces. Datorita scurgerilor abundente si a contagiozitatii mari, este posibil ca prezervativul sa nu asigure totdeauna protectia.

Comenteaza pe forum!