Barbatul baiat

1/112
label Cupluri autorenew 13 Aug 2015, 00:00
Cei doi soti s-au casatorit de curand. Viata lor sociala pare sa fie una obisnuita, in schimb ea acuza in primul rand contactul sexual, lipsa lui de interes pentru aceasta. Ce pot eu face In primul rand prima intrebare pe care si-o pun si cei doi si pare sa fie si intrebarea esentiala pentru mine este in ce masura este posibila o terapie Aceasta este o intrebare fireasca. Rolul terapiei este de a vedea in ce masura este sesizabila realitatea functionarii individuale si de cuplu in raport cu idealul formulat.

Este posibila o terapie individuala Aceasta presupune propria optiune pentru o terapie. O terapie nu poate sa se desfasoare daca o persoana ii este impusa aceasta optiune. Daca aceasta optiune nu exista atunci un dispozitiv individual de lucru nu este indicat pentru ca functia terapeutica va fi privita ca o obligatie exterioara si nu o aderare la reguli rezultata din propria alegere. In acest context ar putea sa fie vorba de un alt tip de dispozitiv.

Acest dispozitiv de lucru cu aceasta situatie este dat de cuplu. O persoana care nu poate sa sustina o terapie individuala, va putea sa sustina una de cuplu. Aceasta terapie de cuplu se poate desfasoara avand ca obiectiv nu schimbarea persoanei ci legatura lor. Atunci cand vorbim despre legatura lor vorbim despre capacitatea de a functiona intr-un mod adecvat impreuna astfel incat sa existe un contract narcisic (incosntient) si un pact denegativ (de asemenea inconstient).

Fiiind vorba despre o cerere care pleaca de la o situatie sexuala prezenta unei terapii de familie nu este posibila intrucat acest tip de problema nu priveste nici copilul nici eventuale alte rude. In general in terapiile de familie se pleaca de la probleme care marcheaza tensiuni in familie, incluzand copiii. In aceasta situatie descrisa mai sus, problema prezentei lor nu se pune.

Acest caz, aceasta situatie pare sa duca la un paradox ¬ pe de o parte vorbim despre un barbat care pare sa aiba o anumita dificultate sexuala dar in terapie se pune problema prezentei cuplului, a ei care pare sa nu acuze o problema speciala. Atunci intreaga problematica se va roti in jurul deciziei lor de a lua legatura lor ca obiect al terapiei si nu functionarea psihica a lui. Ce ne face sa consideram ca aceasta este o varianta corecta

Pentru aceasta am putea sa luam in consideratie si sa ne bazam pe teoria formulata de Enrique Pichon Riviere ¬ teoria portavocii in legaturile familiale. In cadrul unui cuplu exista o circulatie fantasmatica, exista legaturi care sunt in primul rand inconstiente. In acest context, un membru al cuplului exprima intr-un mod direct o problematica inconstienta a legaturilor pe care acest cuplu le reprezinta.

Adica o problema a unui membru al familiei este expresia suferintei intregii familii. Atunci cum se manifesta aceasta problematica inconstienta Prin alegerea partenerului, parte importanta in aparatul psihic al cuplului, dupa cum evidentieaza Albert Eiguer. Ea alege un partener care nu corespunde idealului sau pentru ca altfel nu a putut. Exista o necesitate pentru a face o schimbare, una dureroasa si plina de suferinta pe care incearca sa o schimbe.

Poate ca aceasta casatorie a lor este mai mult adoptia unui copil decat o relatie intre un barbat si o femeie. Dar dorinta de a avea un copil este una fireasca prin care sanatatea psihica a cuplului se evidentieaza. Am putea sa vorbim despre o stare patologica a legaturii atunci cand aceasta dorinta nu ar fi iar existenta barbatului ca si copil ar fi suficienta. Exista astfel de cupluri care prefera sa ramana la nivelul adoptiei. In aceste cazuri nu se pune in mod direct problema sexuala. Dar acest cuplu doreste un copil iar pentru aceasta este dispus sa actioneze.

Astfel putem cu usurinta sa legam problema sexuala a cuplului in care nu se manifesta disfunctii erectile de problema fertilitatii. Pentru a avea un copil sunt necesare doua persoane ¬ un barbat si o femeie in care amandoi sa fie adulti.

psiholog Claudiu Ganciu
037
11 70 425
0722 453 906
cpap.claudiu@gmail.com
www.centrupsihologie.ro