Tine cont de aceste aspecte pentru un schimb auto avantajos
1/11239
calendar_month 20 Mai 2023, 00:00
Schimburile auto au fost si inca sunt avantajoase, mai ales daca stii ce sa cauti si apreciezi corect valoarea masinii tale. Chiar daca, in ultimii ani, vanzarile de autoturisme noi au crescut foarte mult, numarul celor second-hand nu a fost depasit si probabil acest lucru nu se va intampla prea curand. Oamenii isi doresc masini la preturi bune, care au kilometri putini, care sunt usor de intretinut si, de preferat, cu un singur proprietar. In cele ce urmeaza, iti vom da cateva sfaturi ce te vor ajuta sa te asiguri ca schimbul auto este unul avantajos.

De ce este avantajos schimbul auto

Inainte de a-ti spune care sunt aspectele de care sa tii cont, trebuie sa iti explicam si avantajele schimbului auto. In cazul in care vrei sa iti cumperi un alt autoturism, dar nu ai sau nu doresti sa aloci bani in plus, cel mai simplu este sa faci un schimb auto. De asemenea, vei castiga si timp, avand in vedere ca nu vei mai cauta de doua ori: cumparator pentru masina din prezent si o noua masina. In plus, te vei bucura de noua masina imediat, un lucru de apreciat, mai ales daca faci naveta sau ai nevoie zilnic de autoturism, pentru a rezolva diverse treburi.

Un schimb auto ar trebui sa fie avantajos pentru ambele persoane implicate, insa sunt si destule situatii in care oamenii au spus ca nu a fost ce si-au dorit si au descoperit multe probleme ulterior. Iata care sunt aspectele pe care sa le iei in considerare, pentru ca schimbul sa fie unul avantajos pentru toata lumea.

Cauta detalii despre vanzator

Chiar daca schimburile auto se realizeaza intre persoane fizice, nu inseamna ca nu poti gasi detalii despre vanzator. Cu siguranta ai cautat pe site-urile de anunturi auto, asa ca este foarte usor sa gasesti detalii despre persoana alaturi de care ai vrea sa faci schimbul. Pur si simplu cauta numarul de telefon pe un motor de cautare, iar daca a mai pacalit si alte persoane, sigur vei gasi pareri. Daca este afisat numele complet, la fel poti proceda si cu acesta. De asemenea, daca vei gasi masina de schimb postata cu informatii schimbate referitor la pret, kilometraj, vechime, numar de proprietari si altele, cel mai bine este sa eviti acel vanzator.

Mare atentie la documentele masinii

In momentul vanzarii unei masini, ar trebui sa fie prezentate toate documentele necesare, in original:

-  cartea masinii;
-  talonul vehiculului;
-  documentele care atesta reviziile autoturismului;
-  facturile pentru piesele schimbate;
-  alte documente justificative;
-  polita RCA si, daca este cazul, asigurarea CASCO.

Toate aceste documente trebuie prezentate in original. Daca vanzatorul ezita si spune ca nu le are asupra sa ori daca prezinta doar copii, cu siguranta sunt mari sansele ca masina sa nu fie in regula, asa ca mai bine nu o achizitionezi.

Testeaza masina la un service autorizat

Bineinteles, nu uita si de testul suprem: vizita la un service autorizat sau chiar la reprezentanta auto. Acolo, vei putea evalua masina pe care vrei sa o iei la schimb si vei afla daca a avut probleme care nu sunt mentionate in cartea de service, daca are kilometri reali si alte informatii despre starea generala a masinii.

Bineinteles, si pretul trebuie sa iti dea de gandit. Daca ti se pare ca faci o afacere mult prea buna si ca doar tu esti cel care are de castigat, probabil instinctul nu te insala. In cazul unei diferente de pret foarte mari, renunta la idee si cauta alta masina. Micile diferente sunt acceptate, mai ales daca schimbul se realizeaza din motive ce nu pot fi contestate (spre exemplu, una dintre persoane are nevoie de o masina mai mare, pe cand cealalta isi doreste un model mai mic, cu mai multe dotari).Asadar, daca iti doresti o alta masina, ia in considerare si schimbul auto!

Sursa foto: Shutterstock