Piata motoarelor in crestere
8/8293
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00

Intr-un oras supra-aglomerat, cum este Bucurestiul, in care locurile de parcare pentru masini au devenit un lux, motocicleta ar putea castiga teren in fata vehiculelor cu 4 roti. Desi nu sunt la fel de confortabile si prezinta numeroase dezavantaje pe timp de ploaie sau ninsoare, motoarele ar putea fi o solutie de transport rapid pentru tot mai multi tineri. In plus, legislatia noua, potrivit careia nu este nevoie de permis de conducere pentru un scuter sau o motocicleta cu o capacitate mai mica de 50 de centrimetri cubi, este un avantaj pentru potentialii cumparatori.

Piata motarelor din Romania este in plina dezvoltare. Vanzarile din 2005 au crescut cu 30 % fata de 2004. In primul trimestru din 2006, cresterea este aproape dubla. Cele 345 de motociclete vandute in primele trei luni ale anului in curs, sunt inca foarte putine. Importatorii spun ca vehiculele sub 50 cc reprezinta 39 % din vanzari. Ei doresc inca o modificare a legislatiei in materie, astfel incat permisul de conducere categoria B sa fie valabil si pentru motoarele de maxim 125 cc. Astfel, spera comeriantii, piata ar putea creste.

O motocicleta costa in medie 4.400 euro, la mana a doua fiind insa mai ieftina. Proprietarii de asemenea vehicule sunt in general barbati, femeile preferand sa ocupe doar locul din spate. In tarile asiatice insa, motocicletele de toate tipurile, inclusiv micutele scutere, sunt la mare cautare. Acestea sunt usor de condus, usor de manevrat si mai ales de parcat.

In Vietnam de exemplu, am vazut numeroase familii deplasandu-se cu motocicleta. Aratau ca un ciorchine uman: tata, mama si cel putin un copil. Chiar daca vietnamezii sunt cam exagerati in materie, scuterul poate fi o solutie de transport pentru pensionarii nostri. In Romania insa, piata motoarelor are insa multi dusmani: hotii de masini care ar putea sa treaca la doua roti...

Cornelia Dimofte, Redactia Askmen.ro