Masini de oras fiabile si usor de intretinut - top 10
1/13583
calendar_month 21 Iun 2024, 10:33

Mașinile din clasa mică și cea compactă sunt cele mai populare din punctul de vedere al fiabilității, pentru care consumul de combustibil, reviziile și piesele de schimb nu depășesc valorile medii pe piață.

Acest articol va fi dedicat mașinilor recomandate cu predilecție traficului urban. Cu siguranță, există o mulțime de mașini și din alte clase, însă întreținerea lor este adesea mai costisitoare.

1. Opel Corsa

Opel Corsa este o mașină din clasă mică produsă în Germania de către Opel încă din 1982. Modelul vizat de noi este clasa D (2006-2014), o mașină fiabilă atât în versiunea pe benzină, cât și diesel, spațioasă și perfectă pentru drumurile prin oraș sau chiar și extraurbane.

Dimensiunile Opel Corsa facilitează manevrabilitatea în regim urban și parcarea în spații înguste. Consumul raportat de către deținătorii variantei pe motorină 1.3 CDTi este de 4% extraurban și 6% urban.

2. Opel Astra

Opel Astra este una dintre cele mai populare mașini de pe străzile din România. Cu modele precum Astra F (1991-1998), Astra G (1998-2004), Astra H (2004-2010) și Astra J (2009-prezent), Opel a reușit să producă o mașină fiabilă și accesibilă financiar.

Începând cu modelul H din 2004, Opel a îmbunătățit calitatea, designul și rafinamentul mașinii, fiind un model de succes. Interiorul este elegant și folosește materiale de calitate. În ce privește costurile de întreținere, indiferent dacă ești în căutare de piese auto in Timisoara sau în Pitești, vei găsi piese de schimb la un preț bun pentru acest model.

3. Renault Clio

Votată European Car of The Year în 1991 și 2006, Renault Clio nu este o surpriză pentru șoferii români. Este o mașină fiabilă și accesibilă celor cu bugete limitate, iar costurile de întreținere sunt moderate.

4. VW Golf

Golful este cunoscut ca una dintre cele mai fiabile și populare mașini din lume, ocupând locul 3 ca vânzări pe întreg globul. Se produce din 1974 și acum este la generația a 7-a. Printre cele mai populare modele din România sunt Golf 4 și Golf 5, atât cu motorizări pe benzină, cât și diesel. La capitolul design interior, Golful este simplu, dar elegant, iar materialele folosite sunt de calitate.

VW Golf este raportată ca fiind cea mai căutată mașină din Europa pentru clasa compactă, având și titulatura de „regele clasei compacte". Modelul Golf 6 vine cu o serie de îmbunătățiri față de Golf 5, atât din punctul de vedere al siguranței, cât și al facilităților aduse.

5. VW Polo

Ceva mai compact decât Golful, VW Polo este la fel de fiabil, dar cu costuri de întreținere mai mici. Produs începând cu anul 1975, vânzările au început să crească odată cu modelul 6N produs din 1994.La capitolul ergonomie, Polo se clasează deasupra competitorilor din clasa mică, printr-un bord curat și bine așezat. În privința siguranței, Polo a obținut 5 stele NCAP pentru ultimul model.

6. Dacia Logan

Celebra mașină românească, Loganul, este fără îndoială cea mai populară mașină cumpărată de români. Deși în privința designului și a consumului nu este cea mai bună alegere, în privința întreținerii per total este excelentă. Dacia Logan este o mașină de familie, potrivită atât pentru oraș, cât și pentru drumuri lungi.

7. Skoda Fabia

Fabia este o mașină compactă, construită pe aceeași platformă cu VW Polo, având în mare parte aceleași motorizări, dar la un preț mai accesibil. Piesele auto sunt comparabile cu cele de pe gama Volkswagen. Produsă din 1999, Fabia a beneficiat de îmbunătățiri majore în design și ergonomie.

8. Ford Fiesta

Ford Fiesta este unul dintre cele mai apreciate modele din clasa mică de pe piața din România. Produsă din 1976, este acum la generația a 6-a și vine cu multe caracteristici benefice.

Modelul VI (2008-prezent) a obținut 5 stele NCAP pentru siguranță, iar consumul declarat de Ford este sub 4 litri/100 km extraurban.

9. Seat Ibiza

Seat Ibiza este apreciată din punct de vedere estetic mai ales de tineri, datorită designului fresh și modern. Mecanica Ibiza este construită pe platforma Volkswagen, astfel încât prețurile pieselor sunt similare.

Motoarele Eco TSI și TDI de pe modelul Ibiza IV au un consum mixt de aproximativ 4,5 litri. De asemenea, Ibiza a obținut 5 stele NCAP pentru siguranță.

10. Ford Focus

Ford Focus este fratele mai mare al Ford Fiesta și unul dintre cele mai comercializate modele din România. Este competitorul direct al VW Golf și Opel Astra, fiind fiabil și ușor de întreținut.

Vine în trei variante de caroserie: hatchback, sedan și break, cu multiple motorizări. Cele mai populare în România sunt 1.6 benzină și 1.6 TDCI, ambele având suficientă putere pentru utilizarea urbană și extraurbană.

Am menționat în mare parte doar mașini europene, însă nu trebuie uitate variantele fabricate în Asia, de la producători precum Toyota, Honda, Hyundai, Suzuki, Nissan, Mitsubishi și alții. Acestea sunt opțiuni foarte bune din punctul de vedere al fiabilității, întreținerii și al faptului că au piese auto ușor accesibile.

Sursa foto: Shutterstock