askmen.ro  »  Hobby  »  Masini  »  Ghid pentru motociclistul incepator

Ghid pentru motociclistul incepator

2/24905
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Daca esti ca majoritatea barbatilor, care se gandesc "cat poate sa fie de greu", afla ca o motocicleta poate sa ajunga de la zero la 100 km/h mai repede decat iti ia tie sa citesti aceasta fraza. Iar daca masinile te protejeaza si iti ofera conditii comode de drum, cand te sui pe motocicleta, esti expus in totalitate, iar un accident minor poate avea urmari mult mai serioase.

1. Ia niste lectii

Inscrie-te la niste cursuri de motociclism inainte sa te sui singur pe motocicleta. Chiar daca pare simplu cand te uiti la prietenii tai, mersul cu motocicleta implica niste cunostinte si niste riscuri pentru tine si ceilalti participanti la trafic.

2. Condu ca si cum esti invizibil si toti ceilalti sunt beti

Soferii de masini, cel putin cei care nu dau sms-uri, se cearta cu iubitele sau isi retuseaza machiajul in trafic, sunt atenti la obiectele in miscare de dimensiunea altor masini, camioane sau tiruri. Trebuie sa te obisnuiesti cu ideea ca motocicleta este mult mai mica si va fi mai greu sesizata. Chiar si din punct de vedere al luminilor, motocicleta este dezavantajata fata de masini, deoarece are un singur far, deci se va remarca mai greu in trafic. Concluzie: nu asuma niciodata ca esti vazut de o masina, ci fii pregatit ca soferul ei sa faca ceva stupid si planuieste mereu urmatoarea miscare.

3. Scaneaza o parte cat mai mare din sosea

Cei mai buni motociclisti nu vor sa fie surprinsi, asa ca anticipeaza momentul. Daca vad un camion care intra de pe o strada secundara, se muta deja pe alta banda pentru a nu se intersecta cu el. Daca vad o masina asteptand intr-o intersectie, incetinesc pentru a afla decizia soferului si a reactiona ca atare. Nu uita sa fii prevazator si sa muti constant motocicleta in cel mai putin riscant loc.

4. Poarta casca si echipament de protectie.

Casca de protectie te va ajuta daca te lovesti de pamant, insa nu si daca ai o viteza mare. Cu toate acestea, nu face impreudenta de a merge cu motocicleta purtand doar o bandana. Nu este deloc cool, ci stupid si riscant. Este memorabila o reclama la casti de motocicleta: "Daca ai un cap de 10 dolari, cumpara o casca de 10 dolari!"

Echipamentul de protectie are si el un rol bine stabilit. Pielea este cel mai mare organ al corpului, iar cazaturile cu motorul atenteaza direct la bunastarea ei. Protejeaza-te cu geaca, pantaloni, manusi, ghete de motociclist de fiecare data cand pleci la drum.

Cauta in site