Cum sa iti pregatesti masina pentru sezonul rece
1/13534
calendar_month 08 Nov 2023, 12:11

Sezonul rece se apropie rapid, iar pregătirea mașinii tale este esențială pentru a face față provocărilor ce vin odată cu el. Dacă ai scos deja din șifonier hainele groase, este bine să nu uiți că și mașina ta are nevoie de o pregătire corespunzătoare pentru a-și menține performanța în condițiile meteorologice nefavorabile. Sezonul rece aduce cu el temperaturi scăzute, umezeală, zăpadă și gheață, iar o mașină corect întreținută va putea face față provocărilor meteo.

Pentru a evita neplăcerile și pentru a te asigura că mașina ta va funcționa în cele mai bune condiții în timpul iernii, aruncă o privire asupra recomandărilor noastre și pregătește-ți vehiculul pentru iarnă.

Protejează caroseria de coroziune

O mașină curată și bine întreținută nu va avea probleme majore cu rugina. Este și motivul pentru care, mai ales în timpul sezonului rece, este bine să duci mașina la o spalatorieauto de cel puțin două ori pe lună, pentru a îndepărta temeinic sarea și resturile altor substanțe folosite pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil.

De asemenea, poți folosi produse speciale, cum ar fi ceara sau soluțiile anti-rugină, care pot fi aplicate pe caroserie pentru a preveni coroziunea. Aceste produse formează o barieră protectoare între caroserie și mediul înconjurător.

Folosește anvelope de iarnă

Anvelopele de iarnă sunt esențiale pentru siguranța călătoriei cu mașina în timpul sezonului rece, așa că este important să investești în cauciucuri de calitate, să le întreții corespunzător și să le montezi înainte de căderea zăpezii.

Suprafețele de rulare ale anvelopelor de iarnă sunt proiectate pentru a oferi aderență suplimentară pe zăpadă și gheață. De asemenea, există multe variații în designul benzii de rulare, care pot oferi performanțe diferite în funcție de condițiile de iarnă.

Asigură-te că anvelopele de iarnă au presiunea corectă. De obicei, presiunea acestora trebuie să fie mai mare decât cea a anvelopelor de vară sau all-season, iar recomandările producătorului trebuie urmate cu strictețe.

Verifică starea bateriei

Bateria mașinii este supusă unor provocări mai mari în condiții reci, iar o baterie slabă sau defectă poate duce la probleme semnificative în timpul iernii. În timpul sezonului rece, poți folosi mai frecvent iluminarea, dezaburitoarele, încălzirea și alte dispozitive electrice aflate în dotarea vehiculului. O baterie slabă va avea dificultăți să furnizeze suficientă energie pentru aceste componente, ceea ce poate afecta siguranța și confortul tău la volan.Poți utiliza un voltmetru pentru a măsura tensiunea bateriei. Tensiunea corectă trebuie să fie în jur de 12,6 volți. Dacă nu poți face singur acest lucru, solicită un test la un service auto, care poate evalua capacitatea bateriei de a furniza energie în condiții de iarnă.

Echipează mașina cu un kit de urgență

În cazul în care mașina are probleme mecanice sau rămâne blocată în zăpadă, un kit de urgență pentru iarnă ar trebui să conțină unelte esențiale precum lanțuri antiderapante, lopată pentru zăpadă, trusa de scule de bază, un compresor pentru umflat pneurile și un cablu de tractare.

În cazul în care pornești la drum lung, este bine să ai în inventar hărți fizice și o aplicație GPS care poate fi utilizată offline, pentru situația în care dispozitivul GPS nu funcționează sau rămâi fără semnal.
De asemenea, poți include în kit o lanternă și baterii de rezervă pentru cazul în care ai de făcut vreo intervenție de urgență la mașină.

Folosește antigel

Unul dintre rolurile principale ale antigelului este de a împiedica lichidul din sistemul de răcire să înghețe la temperaturi scăzute, ceea ce poate provoca daune grave motorului și altor componente ale mașinii.

Antigelul conține aditivi care feresc de coroziune componentele din sistemul de răcire, însă pentru a profita la maximum de beneficiile lui, este important să folosești un produs de calitate și să respecți indicațiile producătorului.

Pregătirea mașinii pentru sezonul rece implică o serie de pași importanți, de la verificarea sistemului de răcire și a pneurilor până la asigurarea funcționării motorului la temperaturi scăzute. O pregătire adecvată îți poate menține vehiculul în stare bună de funcționare și te poate proteja de neplăcerile iernii.

Sursa foto: Shutterstock