Când vine vorba de sănătatea mașinii personale, vă gândiți la mai multe piese, printre care se numără și acumulatorul auto, nu-i așa? Pentru a dispune de curent ce vă poate alimenta mașina la drum lung, aveți nevoie de o baterie în stare funcțională, ce merită toată atenția dumneavoastră. De aceea, în rândurile ce urmează, vrem să ne concentrăm pe tipurile de baterii și criteriile de alegere, înainte de achiziție. Vă vom ajuta să luați decizia cea bună cu sfaturile noastre. Să începem!
Acumulatorul auto este cel mai crucial component al unei mașini. El ajută automobilul să pornească și oferă energia necesară pentru drum, și pentru diverșii consumatori electrici de la interior. De la radio, până la aerul condiționat și altele, bateria în cauză este cea care oferă curentul electric de care este nevoie. Iar atunci când se defectează, sau poate doar vă doriți să o înlocuiți pe cea veche cu una mai de actualitate, trebuie să luați în considerare următoarele criterii:
- Dimensiunea: este foarte simplu de ales după dimensiune. Tot ce trebuie să faceți este să măsurați bateria veche și să achiziționați una nouă, de aceeași mărime. Totodată, trebuie să țineți cont și de marca mașinii. Dacă aveți un automobil european, va trebui să vă orientați după un acumulator cu polaritate inversă. Iar dacă aveți un automobil asiatic sau sovietic, cu polaritate directă. Polaritatea constă în modul în care bornele polilor sunt așezate. La cea directă, veți găsi pinul plus în partea stângă, și pinul minus în partea dreaptă
- Curentul de pornire: acesta reprezintă rapiditatea cu care va porni mașina. Cu cât curentul de pornire este mai mare, cu atât aveți mai multe șanse ca mașina să pornească repede, chiar și în anotimpurile reci. Majoritatea automobilelor au nevoie de 250 – 300 Amperi, însă vă recomandăm să cumpărați bateria cu valoare egală sau apropiată de cea menționată în acte. Dacă achiziționați o baterie mai puternică decât poate mașină să suporte, puteți risca să o stricați.
- Capacitatea: ca și în cazul curentului de pornire, și acum trebuie să alegeți un acumulator cu o capacitate egală sau apropiată de cea a bateriei vechi. Astfel, veți merge la sigur și veți știi 100% că dispozitivul ales va funcționa exact cum vă așteptați.
Acum că ați aflat criteriile de care să țineți cont când vă alegeți noul acumulator auto, vrem să vă vorbim și despre tipurile de baterii existente. Astfel, o veți alege pe cea potrivită. Dar înainte, vă mai menționăm un lucru: după ce fixați acumulatorul, să nu uitați să verificați și siguranțele auto, ca să vă asigurați că totul va merge la perfecție.
Tipuri de baterii:
Pe piața auto, există cinci tipuri de acumulatoare, și anume standard, EFB, AGM, cu calciu și hibride. Vi le vom prezenta pe fiecare în parte, în continuare.
- Standard: aceste acumulatoare sunt clasice, însă au devenit toxice. Deși sunt ieftine și ușor de întreținut, nu este recomandat să le folosiți. Ele sunt confecționate din plăci de plumb, cu adaos de antimoniu.
- EFB: această prescurtare vine de la denumirea „Enhanced Flooded Battery”. Bateriile sunt confecționate din plăci masive, înfășurate într-o peliculă poroasă, și sunt pe bază de plumb – acid cu electrolit lichid. Sunt baterii sigure și moderne, cu un curent de pornire ridicat.
- AGM: această prescurtare vine de la denumirea „Absorbent Glass Mat”. Aceste acumulatoare dispun de electrolit legat cu o fibră de sticlă, și nu în stare liberă. Sunt baterii sigure și moderne, ce oferă încărcare rapidă, de durată și fiabilitate sporită.
- Cu Calciu: aceste acumulatoare sunt confecționate pe bază de calciu, în loc de antimoniu. Avantajele sunt curentul de intrare puternic și capacitatea mai mare, iar dezavantajele, prețul ridicat și descărcarea rapidă.
- Hibride: ultimele, dar nu cele din urmă, sunt bateriile auto hibride. Sunt un model modern ce îmbină ambele tehnologii. Veți regăsi plăci atât pe bază de calciu, cât și de antimoniu, având astfel și avantaje, și dezavantaje.
După mai multe căutări, suntem siguri că veți alege acumulatorul auto perfect.
Iată-ne ajunși la final. Sperăm că articolul nostru v-a fost de ajutor și că acum știți cum să vă orientați când alegeți bateria mașinii. Nu ezitați să navigați mediul online pentru și mai multe sfaturi. Cu siguranță veți decide potrivit.