Automobilele rulate la Oradea - tendinte ecologice accentuate
1/11010
calendar_month 23 Oct 2018, 00:00
Municipiul Oradea a primit, în anul 2011, titlul de Capitala Verde a României, care i-a fost conferit pentru că deține 25 de metri pătrați de spațiu verde pentru fiecare cetățean, cu doar 1 metru pătrat sub media impusă de Uniunea Europeană. Iar când vorbim despre parcul de auto noi și rulate Oradea, ce tipuri de mașini s-ar potrivi mai bine într-un asemenea oraș decât mașinile electrice?

Vânzările de autoturisme ecologice s-au dublat la nivel național în prima parte a acestui an față de intervalul similar din 2017, numărul total de unități aflate în acest moment pe piața din România atingând nivelul de peste 2.290 de unități, potrivit datelor furnizate de datele Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme (APIA). Statistica realizată de APIA arată, de asemenea, că dintre mașinile comercializate în primele șapte luni ale anului 2018, peste 1.750 de mașini sunt autoturisme de tip hibrid plug-in, iar circa 485 sunt electrice 100%. Mărcile aflate în topul achizițiilor de mașini hibrid sunt Volkswagen, BMW, Renault, smart, Mercedes Benz, Kia, Volvo şi Porsche, în timp ce în cazul achizițiilor de mașini electrice 100%, românii optează cu precădere pentru mărci precum Volkswagen, BMW, smart, Renault, Mercedes-Benz, Kia, Volvo, Porsche, Mitsubishi şi Audi. Această creștere demonstrează interesul tot mai mare al persoanelor fizice, dar și al celor juridice din România - care poate fi remarcat și atunci când vorbim despre mașinile rulate din Oradea - pentru acest tip de mașini eco. Acestea vor deveni tot mai prezente în trafic mai ales că se poate observa și o dezvoltare a infrastructurii de încărcare pe plan național, ceea ce va duce, cu siguranță, la reducerea nivelului de poluare în toate orașele României.

Deși piața mașinilor cu motoare electrice și hibride este una relativ tânără, mașini second-hand din această categorie au început deja să fie scoase la vânzare. Noutățile de acum trei ani au devenit și de trei ori mai ieftine, iar multe dintre aceste modele sunt alternative viabile la noile game. Acestea pot fi găsite atât pe platformele de specialitate din România, pe cele din străinătate, dar și în rândul mașinilor uzate din toate țara, respectiv în cazul automobilelor second hand Oradea. Mașinile electrice vor fi tot mai căutate în acest oraș, unde politicile de trafic pentru reducerea poluării sunt tot mai puțin permisive. Începând din 2017, în fiecare week-end, administrația locală a interzis complet traficul auto în zona centrală a orașului, urmând ca, pe viitor, acesta să fie restricționat total. Iar pentru ca obiectivul să fie atins cu succes și pentru a crea un mediu cât mai prietenos cu pietonii, autoritățile au decis să creeze rute alternative și noi parcări în zona centrală. Un set de măsuri care ar putea fi urmat cu succes de toate orașele țării și mai ales de Capitală, unde problemele de poluare sunt tot mai mari. Măsurile de acest tip, completate de achiziția de mașini ecologice ar putea să creeze condiții mult mai bune de viață în orașele din România.



Pentru a sprijini achiziția mașinilor ecologice, Ministerul Mediului derulează programul Rabla Plus și estimează că, până la sfârșitul lui 2018, românii vor cumpăra aproximativ 2.000 de mașini electrice. Și sperăm că în rândul mașinilor second-hand, respectiv în rândul autoturismelor rulate din Oradea, se vor număra tot mai multe autovehicule de acest tip.