askmen.ro  »  Hobby  »  Masini  »  Ai in plan sa-ti schimbi masina? Vezi 5 variante de plata pe care le ai

Ai in plan sa-ti schimbi masina? Vezi 5 variante de plata pe care le ai

4/46543
calendar_month 28 Feb 2023, 00:00
Pentru o masina noua sau second-hand, va trebui sa platesti o anumita suma de bani ca sa te bucuri de ea. Cum o masina se situeaza printre cele mai scumpe bunuri, in acest articol discutam despre variantele de plata pe care le ai la dispozitie.

Pentru a avea o masina noua sau second-hand, va trebui sa platesti o suma de bani pentru a te bucura de ea.

Foloseste banii economisiti

Sa achiti pretul unei masini cu banii jos, fara sa depinzi de creditari si finantari, este varianta ideala. Totusi, de cele mai multe ori, aceasta varianta nu este la indemana oricui. Pentru a realiza acest lucru ai nevoie, pe langa surse bune si stabile de venit, de o gestiune corecta a banilor.

Sa platesti integral, din economiile pe care le-ai facut de-a lungul timpului, poate chiar special pentru o masina, te poate salva de stresul ratelor sau al rambursarii banilor.

Poti lua in calcul si achitarea masinii cu o parte din banii economisiti, iar restul banilor necesari sa fie dintr-o sursa de creditare sau imprumutati de la prieteni, familie etc. In acest fel, mai ramai si cu ceva bani pusi deoparte pe care ii poti avea la indemana pentru situatii complet neprevazute.

Inscrie-te in Programul „Prima Masina”

Cu ajutorul statului, poti intra in posesia primei tale masini. Vorbim de o masina nou-nouta, acest aspect fiind o obligativitate, cu motor pe combustie interna, hibrid sau electric. Poti beneficia de o finantare de pana la 50% din partea statului, restul fiind sub forma unei credit aprobat de bancile partenere din acest program national de innoire a parcului auto.

Vinde masina actuala

Ai o masina si vrei sa o vinzi? Poti obtine o suma de bani pe masina actuala in mai multe moduri, dupa cum urmeaza:

-  Poti pune anuntul pe o platforma online de vanzare, sa astepti sa fii contactat si sa te prezinti la intalniri cu potentialii cumparatori.

-  O varianta moderna, daca intrunesti cateva conditii minime, este vanzarea masinii direct la dealerii auto. Operatiunea poarta denumirea de buy back si poate fi avantajoasa pentru tine.

-  Nu in ultimul rand, daca detii o masina veche numai buna de casat, ia in calcul obtinerea unui tichet rabla ce il poti utiliza in procesul de achizitie al unei masini noi.

Apeleaza la un credit

Creditul de nevoi personale se acorda in baza unor criterii minime pe care bancile le solicita. In principiu, ele vor sa se asigure ca ai venituri lunare constante. Mai apoi, tu decizi ce faci cu banii imprumutati. Datoria ta fata de banca este sa achiti ratele la timp pentru creditul solicitat.

Creditul auto este ideal atunci cand creditul de nevoi personale nu acopera suma pentru masina dorita, de exemplu. In plus de asta, dobanzile pot fi mai mici decat la creditul de nevoie personale, iar dealerii auto te pot ajuta si cu discount-uri atractive. Retine un aspect important: prin acest tip de creditare ai nevoie de o asigurare CASCO.

Dincolo de creditele bancare, mai exista si varianta obtinerii unui credit printr-o institutie nebancara, asa cum sunt IFN-urile. Sunt mult mai usor de obtinut, insa dobanzile sunt mai mari.

Varianta unui leasing

Varianta leasing-ului auto poate fi inca o optiune. Sunt doua tipuri de leasing: financiar si operational.Leasing-ul financiar este un contract de inchiriere masina, care iti ofera posibilitatea sa achizitionezi masina si sa devii astfel posesorul acesteia contra valorii reziduale. Valoarea reziduala este suma de bani la care, in momentul expirarii contractului, se face transferul dreptului de proprietate.

Pe de alta parte, cu un contract de leasing operational nu devii proprietarul masinii, insa te poti bucura de utilitatea si toate facilitatile pentru un anumit timp contractual. De regula, intre 1 si 5 ani. In schimbul acestor experiente de condus, va trebuie sa achiti un avans si o suma lunara de bani, care se stabileste in functie de perioada contractuala si valoarea masinii. La finalul contractului de leasing, masina revine firmei de leasing, iar tu poti alege o alta masina pe care sa o conduci.

Variantele de plata pentru achitarea unei masini au conditii si caracteristici diferite. Acum ar trebui sa ai o perspectiva mai clara si sa-ti fie mai usor sa alegi.

Sursa foto: Shutterstock