Previziuni din carti si filme - Partea I

1/10174
label It autorenew 13 Aug 2015, 00:00
In 1870 Jules Verne isi publica extraordinara lucrare "20.000 de leghe sub mari". Generatii intregi au fost fascinate de minunile descrise acolo; de la submarinul Nautilus la diverse gadgeturi disponibile eroilor, lumea lui Verne era mult inaintea realitatii contemporane.

Cartea nu a fost singura care continea idei revolutionare, asa cum Verne nu a fost singurul vizionar. H.G. Wells, Isaac Asimov, Ray Bradbury, Arthur C. Clarke dar si filme, ca Star Wars sau Metropolis au dat lumii, pentru prima data, inventii care astazi chiar exista in viata noastra de zi cu zi. Care ar fi cateva dintre previziunile care astazi sunt realitate

Vezi in lista de mai jos primele noastre 5 alegeri.

Ce ar mai avea loc aici Spune-ne pana saptamana viitoare, cand venim cu alte 5 idei care au depasit sfera imaginatiei.
Telefonul mobil
Atat de depasit astazi pe piata, incat tindem sa uitam ca este totusi o inventie capitala, chiar si fara touchscreen sau nenumarate aplicatii. Mobilul apare in Star Trek (ne referin aici la seriile din anii ¬60), iar pe piata, un deceniu mai tarziu. Primul apel telefonic a fost facut de inventatorul Martin Cooper, de la Motorola. Aflat pe strada, acesta l-a sunat, pe 3 aprilie 1973, pe rivalul de la Bell Labs, aflat, desigur, langa un telefon de birou.
12684.jpg

Teleportarea
Nu, teleportare ca in Star Trek inca nu avem. Totusi, cercetatorii au ajuns sa transporte, instantaneu, particule la cativa metri distanta. Ca suntem pe drumul cel bun catre teleportare o arata noile teste facute anul trecut, cand aceleasi particule au fost trimise instant la peste 120 de km! Deci, ¬Scotty, beam me up!¬
12685.jpg

Internetul
Nenumarate carti si filme vorbesc despre o societate robotizata, o societate virtuala, o societate unde contactul uman a fost mijlocit de roboti. Ei bine, internetul le intruchipeaza pe toate. Aparut in urma cercetarilor guvernului american, inca din anii 1960, internetul a fost ¬dat maselor¬ in anii ¬90.

Un rol major l-a jucat aparitia domeniilor, a motoarele de cautare si a retelei generalizate, in ansamblu. In prezent, peste 3 miliarde de oameni sunt conectati la internet, spatiu in care are loc peste 97% din totalul schimburilor de informatii, internetul devenind, dincolo chiar de orice asteptari, o noua dimensiune.
12686.jpg

Genetica
In 1931, ¬inginerii¬ lucrau la design pentru oameni mai buni, pentru variante imbunatatite ale noastre. Atunci, totul se intampla in cartea lui Aldous Huxley - Brave New World si era mult inainte ca ADN-ul sa fie decoperit. Astazi, cercetarile au ajuns intr-un stadiu care permite geneticienilor, cum le spunem noi astazi inginerilor lui Huxley, sa ajusteze probleme genetice ale omului. Despre munca in domeniul celulelor stem sau despre clonare credem ca nu trebuie sa mai amintim.
12687.jpg

Traducatorul universal
Extrem de eficient si raspandit in mai toate SF-urile cu traditie, acesta se regaseste deja disponibil pe interent. Ai parte de o aplicatie care iti poate chiar folosi vocea ta! Tot ce iti trebuie, pe langa conexiunea amintita, este ca aplicatia sa aiba deja downloadate dictionare.
12688.jpg