Memorii RAM: Cum sa le alegi?
1/11232
calendar_month 24 Mar 2023, 00:00
Dupa o perioada mai lunga de utilizare, computerul incepe sa faca probleme, devenind din ce in ce mai putin receptiv si miscandu-se din ce in ce mai greu. Daca te afli si tu in aceasta situatie inseamna ca, cel mai probabil, este timpul sa extinzi memoria RAM a sistemului. Aici apare marea dilema de cele mai multe ori: care este cea mai potrivita memorie RAM pentru PC?

RAM (Random Access Memory) este ceea ce am putea defini drept „pe termen scurt”. Nu este folosita pentru a stoca date pe computer, hard disk-ul sau unitatea de stocare in general se va ocupa de asta. Memoria RAM este pentru a gestiona toate datele de care este nevoie la un moment dat, atat apartinand sistemului de operare, cat si aplicatiilor deschise. Cu cat folosesti mai multe aplicatii grele, chiar si simultan, cu atat ai nevoie de mai multa memorie RAM. Iata in functie de ce trebuie sa o alegi:

Capacitatea este cea mai importantaEvident, capacitatea memoriei RAM este foarte importanta, aceasta este exprimata in GB. Cele mai comune posibilitati individuale sunt cele de 4 si 8 GB care pot fi combinate intre ele pentru a ajunge la 8 sau 16 GB de memorie fara a cheltui sume exorbitante. Pentru utilizarea de baza a computerului (navigare online, procesare de text etc.) 4 GB pot fi in regula, pentru utilizare ceva mai avansata (jocuri) se recomanda 8 GB, in timp ce cei care folosesc adesea programe „grele” precum AutoCAD sau aplicatiile din Creative Suite Adobe ar fi mai bine sa opteze pentru memorii ram de 16 sau chiar mai mult.

Tip DDR si compatibilitatea

Memoria RAM poate fi de tip DDR2, DDR3, DDR4 sau DDR5, insa cele mai des folosite sunt cele de tip DDR3 si DDR4. Acronimul este un acronim pentru „Double Data Rate” (double data rate) si se refera la viteza acestor memorii in comparatie cu vechile SDR („Single Data Rate”). Diferentele dintre DDR2, DDR3, DDR4 si DDR5 se refera la viteza de transfer al datelor si numarul de pini pentru conectarea memoriilor la placa de baza a PC-ului. Atunci cand faci aceasta alegere, asigura-te ca achzitionezi o memorie RAM compatibila cu placa de baza a computerului, deoarece modulele DDR3 nu pot fi instalate pe placile de baza compatibile cu RAM DDR4 si invers. In ceea ce priveste viteza de transfer de date, memoriile DDR3 functioneaza cu frecvente intre 800 si 2133 MHz in timp ce DDR4 functioneaza cu frecvente intre 1600 MHz si peste 3200 MHz. DDR5 incepe de la 3200MHz, potential mergand pana la 8400MHz avand drept consecinta crestere semnificativa a latimii de banda.

Frecventa pentru o viteza de transfer buna

Pe intelesul tuturor, frecventa inseamna viteza cu care memoria transfera datele si este indicata in MHz. Este posibil sa se monteze memorii RAM cu frecvente diferite in cadrul aceluiasi computer, dar ambele vor functiona la frecventa modulelor mai lente. In unele cazuri, viteza memoriei RAM este exprimata in megatransferuri pe secunda (MT/s), adica numarul de milioane de transferuri pe secunda pe care memoria le poate efectua. In cazul acesta, exista extrem de multe variante, cea mai mica frecventa incepand de la 667 MHz si putand urca pana la 4000 MHz sau chiar mai mult. Evident, in acest caz, cu cat este mai mare cu atat mai bine.

Canal dublu, canal triplu sau canal cvadrupluCanalele sau arhitectura multichannel sunt tehnologii care iti permit sa dublezi, sa triplezi sau cvadruplezi viteza de transfer de date folosind memorii RAM identice. Daca computerul tau le accepta, poti cumpara mai multe memorii RAM (cel putin doua, trei sau patru, in functie de tehnologia pe care intentionezi sa o folosesti, sau cea compatibila cu placa ta de baza) si sa le exploatezi puterea crescand astfel rata de transfer.

Desigur, mai sunt si alte caracteristici de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi o memorie RAM, insa acestea sunt cele mai importante. Este esential sa calcluezi bine, atunci cand alegi memoria RAM, care sunt nevoile tale. Exista tedinta de a alege memorii RAM foarte scumpe, cu caracteristici care uneori nu sunt neaparat necesare.

Sursa: Pixabay