Ce trebuie sa stii despre conectarea prin cabluri HDMI?
1/10950
calendar_month 27 Sep 2016, 00:00
HDMI (High-Definition Multimedia Interface) este standardul modern pentru conectarea dispozitivelor audio-video. Acesta a inlocuit metodele mai vechi de conectare audio-video precum VGA si S-video. HDMI transmite semnal in format digital atat audio cat si video. De asemenea, HDMI este una dintre cele mai simple moduri de a conecta diferite dispozitive, si necesita foarte putina configuratie. Iti prezint mai jos pasii pe care e bine sa ii faci pentru a alege corect modul de conectare a diverselor dispozitive din casa ta.

Pasul 1 - Identifica si cumpara cablul HDMI potrivit

Intelegand modul in care functioneaza cablurile sau adaptoarele HDMI, iti vei putea conecta rapid dispozitivele electronice, fara a fi nevoie sa-ti bati capul cu multe cabluri de diferite culori si cu mai multe mufe. Un singur cablu HDMI va tranmite atat semnalul video cat si audio catre monitorul tau. Cablurile HDMI se conecteaza precum cablurile USB 2.0 - Plug-In pur si simplu; se potrivesc oricum doar intr-o singura directie.

Pasul 2 - Cumpara un cablu mai lung decat ai nevoie

Este intotdeauna cel mai bine sa supraestimezi un pic atunci cand cumperi un cablu HDMI. De exemplu, daca ai masurat distanta dintre televizor si receiver si ai stabilit ca vei avea nevoie de un cablu HDMI lung de 3m, este indicat sa optezi pentru un cablu HDMI de 5m permitand astfel cablului sa fie flexibil. Acest lucru va ajuta la prevenirea stresului asupra conectorilor, in cazul in care vei avea nevoie sa muti dispozitivele intr-o alta ordine.

Verifica ce versiune de HDMI iti trebuie. Daca vrei sa conectezi dispozitive la un televizor, trebuie sa stii ca majoritatea televizoarelor produse dupa 2009 suporta versiunea HDMI 1.4 ARD (Audio Return Channel) si au cel putin doua intrari HDMI.

Pasul 3 - Conecteaza dispozitivele la receiver prin HDMI

Poti conecta un DVD/Blu-ray player, console gaming si multe altele. Daca receiverul dispune de putine porturi HDMI, conecteaza prin HDMI doar dispozitivele pe care le folosesti cel mai mult. Spre exemplu, daca receiverul dispune doar de doua intrari HDMI, si tu folosesti un Playstation 4, un Roku si un DVD player, conecteaza Playstation-ul si Roku la HDMI, iar pentru DVD-player foloseste un cablu video component (YPbPr).

Pasul 4 - Foloseste un amplificator de semnal pentru distante mai mari de 30m

Daca ai nevoie sa transmiti semnal pe o distanta mai mare de 30m, vei avea nevoie de un HDMI extender deoarece calitatea semnalului nu va mai fi la fel de buna.

Have fun!