Smart Home, de la concept la realitate, cu un buget redus
1/11122
calendar_month 03 Nov 2021, 00:00
Smart Home înseamnă un mod de organizare al echipamentelor electrice și electronice din casă astfel încât să poată fi controlate centralizat, de oriunde, prin internet.

Dacă îți place acest concept, probabil că te gândești și la investiția necesară pentru a face lucrurile posibile. Ei bine, nu trebuie să ai neapărat un buget extraordinar pentru a beneficia de aceste tehnologii.

Smart Home, așa cum era prezentat conceptul acum 5-10 ani, presupunea ca întreaga infrastructură să fie implementată într-un singur proiect de rețelistică incluzând, în principiu, și echipamentele care să poată fi integrate, ceea ce presupunea un buget destul de mare. În plus, erai captiv unei anumite configurații mai greu maleabile. Cu alte cuvinte, dacă planificai să ai un televizor, jaluzele și becuri pe care să le comanzi dintr-o consolă centrală, cu greu mai adăugai și un aragaz smart sau un frigider smart, eventual de la producători diferiți.

Noile tehnologii propun un mod mult mai flexibil de implementare ce se bazează pe conectarea la un router sau hub WiFi ce funcționează pe baza unui protocol cunoscut de majoritatea producătorilor de echipamente și recunoscut de o mulțime de aparate inteligente care știu să se conecteze la acest router sau hub și, respectiv să poată fi controlate centralizat printr-o aplicație. Putem spune că este un model Smart Home distribuit.

Avantajul este, evident, că poți adăuga exact acele echipamente de care ai nevoie. Poate cineva are nevoie de un purificator de aer smart, o priză smart și un senzor de mișcare smart. Altcineva îți dorește un dezumidificator smart, un difuzor de arome și câteva becuri smart pe care să le controleze așa cum dorește. Flexibilitatea este maximă și fiecare persoană își poate personaliza propria casă inteligentă cu echipamente actuale sau care vor veni în viitor cu componenta smart.

Un alt avantaj este, evident, bugetul necesar. Costul echipamentelor Smart de astăzi este doar o idee mai mare decât al echipamentelor cu funcții similare fără capabilități de conectare prin internet și poți construi infrastructura ta de Smart Home în ritmul dorit.

Un astfel de sistem este propus de producătorul român AlecoAir ce pune la dispoziție o gamă tot mai mare de aparate smart de tratare a aerului precum purificatoare, umidificatoare sau dezumidificatoare care pot fi controlate prin aplicație, dar și senzori smart pentru detectarea scurgerilor de apă, a scurgerilor de gaz sau detectarea unei ferestre ori uși deschise. Într-un astfel de ecosistem pot fi adăugate în viitor numeroase alte tipuri de echipamente care să răspundă oricărui fan de gadgeturi smart.

Conceptul de Smart Home distribuit poate fi, astfel, ușor implementat, echipament cu echipament, iar accesul la tehnologie este facil, putând fi adoptat de oricine.