Robot programat sa iubeasca
1/10451
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Cercetatorii de la Toshiba Akimu Robotic Institute au reusit sa programeze un robot humanoid sa imite anumite emotii umane.

La acel moment, ei au sustin faptul ca robotul Kenji ar fi putut oferi iubire. Acum, la 10 luni distanta, cercetatorii se tem ca programul lor s-a transformat intr-un cosmar.

"Initial, ne-am bucurat sa vedem ca o masina poate avea un soi de suflet. Kenji a fost parte dintr-un experiment ce implica mai multi roboti incarcati cu softuri care ii determinau sa reactioneze emotional la stimuli externi.
Kenj a fost primul care a reactionat emotional la apropierea de o papusa, pe care o putea tine in brate ore intregi.
Cercetatorii au atribui grija lui fata de aceasta papusa pe seama soft-ului instalat. De aceea au si spus ca acest experiment a fost un succes.

Ei nu au luat insa in calcul efectele acestui proces. Saptamana trecuta, iubirea lui Kenji pentru acea papusa s-a transformat in ceva exagerat si in prezent cercetatorii se tem sa-l expuna persoanelor din exterior.
Problemele au inceput in momentul in care o femeie din companie a inceput sa-si petreaca cateva ore pe zi in compania lui Kenji, testandu-i sistemele si incarcand noi softuri.

Intr-una dintre seri, Kenji a refuzat sa o lase sa plece din laborator si i-a blocat fizic iesirea.
Femeia a reusit sa scape dupa ce Kenji a fost temporar dezactivat.

In ciuda entuziasmului nostru de la inceput, este clar ca impulsurile robotului nu sunt rationale", a declarat doctorul Takahashi, cel care a condus experimentul.

De la acel incident, de fiecare data cand este reactivat, Kenji se grabeste sa imbratiseze orice femeie vede in preajma.