askmen.ro  »  Hobby  »  Gadgeturi  »  Microfonul se reduce la un singur chip

Microfonul se reduce la un singur chip

1/15966
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00

Este timpul ca microfonul sa fie upgradat, potrivit producatorului de chip-uri audio Akustica.
Compania, desprinsa dintr-un proiect al Carnegie Mellon University in 2001, a anuntat in aceasta saptamana AKU2000, un microfon single-chip ce poate fi produs prin procesele siliciu standard. Chip-ul ar putea oferi o calitate mai buna a vocii pentru telefoanele Skype incorporate in laptop-uri, de exemplu, sau un sunet mai clar pentru capturile video ale camerelor digitale.

Cativa producatori asiatici de laptop-uri vor incepe in cateva luni sa ofere notebook-uri cu acest chip, potrivit Akustica. Microfoanele utilizate in laptop-uri, telefoane mobile si MP3 playere si voice recordere sunt in mare parte Electret Condenser Microphones. EMC-urile sunt dispozitive analoage, cea ce inseamna ca acestea captureaza unde sonore din lumea reala cu ajutorul unei membrane si le transmit unui convertor analog-to-digital. Pentru a preveni interferenta sau zgomutul, EMC-urile trebuie sa fie incluse in fire si componente.
Membrana din AKU2000 este unul din layer-ele de metal ale chip-ului. (Chip-urile sunt formate din layere din siliciu si metal.) Un convertor analog-to-digital integrat transforma apoi vibratiile captate in semnal digital. Intregul microfon este continut intr-un singur chip.
In cazul unui microfon digital, interferenta nu mai este o problema, ceea ce inseamna ca chip-urile pot fi plasate mult mai usor in notebook-uri si telefoane mobile. Primele notebook-uri cu chip-uri Akustica vor avea doua chip-uri. Cu mai multe microfoane, calitatea sunetului se imbunatateste.

AKU2000 necesita mai putin spatiu decat microfoanele traditionale deoarece nu mai este nevoie de componentele aditionale pentru prevenirea interferentelor.
Tehnologia de baza ar putea fi utilizata intr-o zi pentru producerea de accelerometre, incorporate in sistemele de franare ale masinilor sau ar putea fi utilizata pentru construirea diferitelor tipuri de chip-uri de comunicatii.

Partea dificila, cel putin pentru moment, este pretul, microfonul nefiind cel mai ieftin de pe piata. Chip-urile Akustica de vor vinde la un pret de 3.76$ in cantitati de 1000, in timp ce chip-urile conventionale se vand pentru 1$ sau mai putin.
Sursa: www.smartnews.ro