Gadgeturi care au schimbat lumea
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Ceasul cu alarma, computerul personal, smartphone-ul, radioul fac parte dintre cele mai bune gadgeturi care au schimbat lumea si probabil ca si tu, ca alte milioane de oameni, te bucuri deja de ele. Noi am facut o lista cu cele mai utile dintre ele, despre care se stie sigur ca au infuentat viata fiecaruia dintre noi.
1. Video recorderul digital
Cand vanzarle lui au depasit 2 milioane de bucati in 2002, firmele de advertising si televiziunile s-au temut ca video recordele vor reprezenta finalul filmelor de televiziune, deoarece ofera sansa privitorilor sa sara peste reclame. Chiar si azi, se mai gasesc aceste aparate in peste 40 % din case, insa majoritatea prefera, din comoditate, sa se uite la televizor si sa nu le mai puna in functiune.
2. Stickul de memorie
Un inginer de la Toshiba, pe nume Fujio Masuoka, a dezvoltat conceptul memoriei flash, numita astfel deoarece procesul de copiere si stregere al informatiilor de pe acest stick se produce rapid ca flashul unei camere foto. Proiectul a fost pus in practica abia in 2000, cand a aparut primul stick USB, cu o capacitate de stocare de 8 megabiti.
3. Imprimanta
Cand a aparut pe piata in 1984, prima imprimanta laser Hewlett-Packard costa 3500 de dolari. Astazi, imprimantele sunt mult mai ieftine, insa cartusul cu cerneala este scump in continuare. Oricum, salutam si aceasta descoperire utila la birou sau acasa.
4. CD-ROM-ul
Primele computere aveau nevoie de numeroase dischete floppy, chiar si cate patru pentru un singur joc, deoarece capacitatea lor de stocare era limitata. CD-ROM-ul a venit ca o gura de aer proaspat permitand umplerea lor cu infnit mai multa muzica, jocuri, filme si poze.
5. DVD Player-ul
Prototipul primului DVD player, realizat in 1994 de Toshiba, semana cu un ghem de fire care nu a reusit sa ajunga la o forma care sa poata fi scoasa pe piata. Desi a durat mult fabricarea lui, calitatea unui DVD a depasit-o cu mult pe cea a unui VHS. Primul film lansat pe suport de DVD a fost "Twister", in anul 1997.
Autor: Ioana Stanciulescu
Noutati