Conceptul Scarlat-Buzilan "Phown"
1/10878
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
-ᅡᅡ ᅡ¬Phown¬ concept: produsul unei echipe din Romania formata din jurnalistul Dan Scarlat si arhitectii Anca si Claudiu Buzilan.
-ᅡᅡ ᅡDesign minimalist, aspect ¬premium¬: rama metalica si ecran "edge to edge"
-ᅡᅡ ᅡFunctionalitate extinsa: camera unica, rotativa la 60, 120 si 180 de grade
-ᅡᅡ ᅡPersonalizare completa: panouri spate interschimbabile

Scarlat-Buzilan ¬Phown¬, un concept de telefon pentru vremurile noastre

Daca pana acum cativa ani telefonul era doar un mijloc de comunicare, astazi s-a trasformat intr-o extindere a personalitatii si abilitatilor omul modern. Insa, desi nu a trecut mult timp de cand designul era unul dintre argumentele esentiale in alegerea unui telefon mobil, astazi acest lucru nu mai este valabil.

Este o realitate: pe cat de mult au evoluat telefoanele moderne din punct de vedere tehnologic, pe atat de mult s-au apropiat din punct de vedere stilistic. Piata este inundata de telefoane cu ecrane uriase, rezulutii inalte si componente interne specifice pana acum un deceniu celor mai performante PC-uri, dar nu si de telefoane care sa ne reprezinte cu adevarat.

Si, cum era inovatiilor tehnologice remarcabile in domeniu pare ca se apropie de sfarsit, este timpul sa revenim la acest aproape ignorat detaliu in ultimii ani: designul. Este exact ceea ce incearca sa faca Scarlat-Buzilan ¬Phown¬: sa redefineasca criteriile de design ale unui telefon mobil modern. De altfel, si numele, combinatie intre ¬phone¬ si ¬own¬, indica acelasi lucru: migrarea telefonului catre un device mult mai personal si mai reprezentativ pentru fiecare dintre noi.

Design minimalist
De departe, cea mai importanta parte a unui telefon modern este astazi ecranul. Este fereastra care se deschide fiecaruia catre lumea care il reprezinta. Este, de asemenea, si elementul cel mai usor de personalizat de utilizator. De aceea, ¬Phown|¬ propune un design de tip ¬edge to edge screen¬, fara alte elemente vizuale care sa-i distraga atentia utilizatorului de la activitatea sa. O utopie pana acum cativa ani, astazi din ce in ce mai multi producatori reduc marginile telefoanelor, fara insa a merge pana la capat. Conceptul Scarlat-Buzilan ¬Phown¬ propune exact acest lucru, fara a elimina principalele elemente prezente de obicei in partea frontala: difuzorul de ureche, senzorii de proximitate si luminozitate (¬mascati¬ de plasa difuzorului de ureche) sau microfonul principal (la baza ecranului). Rezultatul este un design frontal curat, elegant, care esentializeaza aspectul smartphone-ului modern. In plus, dimensiunile exterioare raman foarte compacte in raport cu suprafata ecranului.



Functionalitate extinsa - camera rotativa
Un element important al telefonului modern este camera secundara, pentru tele-conferinte. Cum implementarea acesteia in partea frontala ar fi incarcat ansablul, conceptul Scarlat- Buzilan ¬Phown¬ propune o camera principala rotativa cu ajutorul careia se pot identifica mai multe avantaje:

- Posibilitatea efectuarii de comunicatii video in lumina slaba. Modulul camerei principale include si lampa cu LED, care poate ramane aprinsa pe toata durata convorbirii, pentru a asigura o imagine clara a celui care efectueaza apelul chiar si in conditii de luminozitate scazuta.

- Posibilitatea efectuarii de poze de tip ¬autoportret¬ la calitate ridicata. In general, camerele secundare nu ofera posibilitatea efectuarii de fotografii la o calitate foarte buna a imaginii. In caz ca se alege utilizarea camerei principale pentru acest tip de imagini, un telefon obisnuit nu permite utilizatorului sa vada incadrarea imaginii, rezultatul fiind deseori o fotografie incorect incadrata. Prin intermediul camerei sale rotative la 1800, conceptul Scarlat-Buzilan ¬Phown¬ elimina complet aceste doua inconveniente.



- Extinderea unghiurilor din care poate fi efectuata o fotografie. Utilizatorii camerei unui telefon obisnuit sunt limitati in procesul de fotografiere de unghiurilor reduse de vizualizare a unui ecran fix in raport cu camera. In cazul conceptului Scarlat-Buzilan ¬Phown¬, extinderea acestor unghiuri este posibila prin rotirea intermediara a camerei la 60 sau 1200. Astfel, realizarea unor fotografii de calitate de la nivelul solului sau de la inaltime poate fi mai simpla ca niciodata.

Posibilitati nelimitate de personalizare ¬ conceptul Scarlat-Buzilan ¬Phown¬ propune un panou spate interschimbabil

Astazi, singurele posibilitati de personalizare a unui telefon se rezuma oferta relativ limitata stilistic a producatorilor specializati, sau la optarea pentru o husa personalizata, care mareste volumul dispozitivului si il incarca vizual intr-un mod deseori inestetic. Spre deosebite de aceste solutii, ¬Phown¬ integreaza posibilitati extinse de personalizare in designul de baza al telefonului. Astfel, panoul spate poate fi schimbat (acasa sau intr-un centru specializat), clientul avand posibilitatea de a alege, atat din punct de vedere vizual, cat si tactil, materialul care il reprezinta cel mai bine. Avantajele acestui tip de individualizare sunt:



- Reprezentativitate absoluta. Desi telefoanele actuale sunt dispozitive complexe de comunicare, vizual acestea nu transmit decat limitat personalitatea utilizatorului. ¬Phown¬ incearca sa schimbe aceasta perceptie, oferind acestuia posibilitatea sa se identifice cu mobilul propriu, alegand panouri cu design personal, realizate din materiale familiale. De asemenea, permite companiilor mari sa fie reprezentate elaborat prin intermediul telefoanelor de serviciu ale angajatilor.

- Un nou mod de interactiune. Prin posibilitatea alegerii unui panou posterior personalizat, inclusiv interactiunea cu telefonul este ridicata la noi standarde. Imaginati-va relaxarea pe care o poate simti un muzician la atingerea unei claviaturi sau pasionatul de sport la atingerea texturii inconfundabile a unei mingi de tenis sau de golf. In acest fel, pe langa imagine, Scarlat-Buzilan ¬Phown¬ propune o componenta noua, cea tactila, redefinind standardele in utilizarea unui telefon mobil.

- Utilitate sporita. Partea din spate a lui ¬Phown¬ poate fi mai mult sau mai putin reliefata, in functie de alegerea utilizatorului. Un spate ¬zen¬, care imita o textura de lemn, va fi mai putin reliefat decat unul cu o textura complexa de piele. In oricare dintre situatii insa, panoul reliefat se va adauga la grosimea ramei, astfel ca aceasta va fi protejata la contactul telefonului cu o suprafata dura (masa, birou etc.)

Aspect ¬premium¬

Elementele definitorii ale conceptului ¬Phown¬ sunt puse in valoare de rama sa eleganta. Realizata din otel inoxidabil, aceasta asigura rezistenta si confera o imagine premium, intalnita de obicei la un telefon sau la un ceas de lux. Suruburile de prindere la vedere au atat rol decorativ, cat si practic, asigurand accesul la panoul spate interschimbabil. In functie de elementele care vor decora partea din spate, rama de baza poate fi aleasa in diverse nuante cromatice: metal, negru, alb, auriu etc. In acest fel, oricine isi poate personaliza in mod ideal telefonul, indiferent daca vorbim de un artist, un creator de moda de succes sau de un reputat om de afaceri.

Polivalenta in exploatare
Diverse sisteme de operare disponibile pe piata. Desi pana de curand lipsa unor comenzi ("hard" sau "soft keys") pe parte frontala a telefonului era de neimaginat, Nokia a fost prima companie care a impus, la nivel comercial, eliminarea acestora, in cazul sistemului de operare MeeGo (Nokia N9). Ulterior, cel mai popular sistem de operare, Android, a facut acelasi lucru incepand cu Android 4.0 (Ice Cream Sandwich), integrand comenzile specifice la baza ecranului. Mai nou, BB10 a propus o abordare similara in cazul lui BlackBerry Z10. In prezent, inca doua sisteme de operare s-au dezvoltat pe aceeasi idee: Sealfish (Jolla Ltd.) si Ubuntu Mobile OS. Chiar si Windows Phone poate fi o optiune, avand in vedere ca cele trei comenzi specifice acestui sistem de operare pot fi implementate in ecran, dupa modelul lansat de Android. In teorie, toate aceste sisteme de operare pot fi folosite in cazul unei eventuale productii a acestui concept, astfel incat cel decide in final sa fie cumparatorul.

Specificatii tehnice (estimativ)

Dimensiuni: 131 x 69 x 7,7 mm (rama)

Greutate: 155 grame

Ecran: 1080 x 1920 pixels, 5,0 inci

Memorie interna: 32/64 GB, 2 GB RAM

CPU: Quad-core, 1,5 GHz

Camera: rotativa, 8-12 MP, LED flash

Baterie: inlocuibila, , Li-Ion, > 2500 mAh

Sisteme de operare posibile: Android (<4.0), BB10, Sealfish, Ubuntu Mobile

Pret: circa 600 euro

Status: telefon concept

Despre echipa
Scarlat-Buzilan este o echipa din Romania, formata din jurnalistul Dan Scarlat si arhitectii Anca si Claudiu Buzilan. Prima colaborare a acestora a avut loc in 2012, cand cei trei impreuna cu designerul Marian Cilibeanu si inginerul Cristian Ionescu au realizat conceptul ¬SCI hyMod¬ (www.scihymod.com), al unui automobil ecologic bazat pe un sistem hibrid modular. Conceptul s-a bucurat de atentia presei internationale, oferind o alternativa inedita, dar viabila, la actualele automobile ecologice. ¬Phown¬ este un proiect nou, complet diferit, dar care are un scop similar: de a arata ca un produs original poate fi realizat oricand, in ciuda ¬cutumelor¬ care tind sa guverneze, de obicei, o industrie de succes.