askmen.ro  »  Hobby  »  Gadgeturi  »  3 schimbari pe care le poti face acasa pentru o locuinta smart

3 schimbari pe care le poti face acasa pentru o locuinta smart

calendar_month 28 Feb 2024, 12:12

Primii pași către o locuință inteligentă sunt începutul unei călătorii în lumea tehnologiei moderne, unde inovația și confortul se îmbină armonios pentru a-ți transforma casa într-un mediu conectat și eficient.
În acest context, modificările pe care le poți face în propria locuință pentru a o transforma într-una smart devin o alegere practică și își vor dovedi eficiența în viitor.

Îți propunem, în rândurile care urmează, trei idei de schimbări care te vor purta mai aproape cu un pas de un stil de viață modern și conectat.

1. Înlocuiește vechile prize cu unele inteligente

Prizele inteligente nu sunt doar componente estetice, ci reprezintă punctul nevralgic al conectivității și controlului total al dispozitivelor din casă. Odată ce priza obișnuită cedează locul celei inteligente, utilizatorul devine stăpânul absolut al sistemului său electric.
Prizele smart permit controlul de la distanță, fie prin intermediul smartphone-ului sau al asistenților vocali. Astfel, poți opri luminile, regla temperatura sau monitoriza dispozitivele electronice chiar și atunci când ești în afara casei.

Aceste prize programează funcționarea dispozitivelor în intervale precise, optimizând consumul de energie și contribuind la reducerea facturilor lunare. Mai mult decât atât, monitorizarea consumului electric îți oferă o perspectivă detaliată asupra modului în care este folosită energia în fiecare colț al casei, iar tu poți face ajustările necesare pentru o gestionare mai eficientă a resurselor. Costul de înlocuire nu este exagerat, pretul pentru montat priza smart fiind unul modic.

2. Folosește încuietori inteligente

În comparație cu încuietorile tradiționale, aceste dispozitive utilizează tehnologii avansate, precum recunoașterea amprentelor, a codurilor PIN sau a conexiunilor Bluetooth, oferind un nivel crescut de siguranță. Astfel, accesul neautorizat în locuință este redus la minimum și dispare posibilitatea de pierdere sau furt a cheilor fizice.

Pe lângă aspectul securității, încuietorile inteligente aduc cu sine și o doză extrem de flexibilă de control. Prin intermediul smartphone-ului sau a altor dispozitive inteligente, poți gestiona accesul în casă de la distanță, primind notificări în timp real și având posibilitatea de a acorda sau refuza permisiunea de intrare. Este o soluție ideală pentru situațiile în care ai vizitatori sau aștepți venirea curierului.

O altă funcționalitate notabilă este integrarea în dispozitiv a videosoneriei sau a vizorului inteligent. În momentul în care cineva sună la ușă, sistemul trimite un semnal video către dispozitivul mobil al proprietarului, care poate vedea persoana de la intrare și poate vorbi cu ea prin intermediul unei aplicații.3. Instalează un sistem smart de iluminat

Un aspect esențial al iluminatului inteligent este posibilitatea de a controla lumina din orice colț al casei, utilizând dispozitive precum smartphone-uri, asistenți vocali sau telecomenzi. Această versatilitate nu îți oferă doar confort, ci și posibilitatea de a crea atmosfera potrivită în funcție de momentul zilei, activitățile pe care le desfășori sau starea de spirit.

Un alt beneficiu al iluminatului inteligent este eficiența energetică sporită. Becurile și dispozitivele de iluminare inteligente permit programarea orară a funcționării sau reglarea automată a intensității, în funcție de lumina naturală din exterior. Astfel, economisești energie și contribui la reducerea facturilor de electricitate.

Iluminatul inteligent poate fi integrat și cu alte dispozitive smart din locuință. De exemplu, poți sincroniza iluminatul cu sistemul de securitate, pentru a simula prezența în casă atunci când ești plecat, sau poți conecta iluminatul cu sistemul de sonorizare pentru a crea experiențe multimedia imersive.

Adoptarea unor astfel de schimbări este o evoluție în modul în care percepi și folosești tehnologia în locuință. Personalizarea, eficiența energetică și interconectarea cu alte dispozitive inteligente fac din aceste modificări nu doar o necesitate într-o casă smart, ci și un element central în transformarea spațiului tău privat într-un mediu modern și confortabil.

Sursa foto: Shutterstock 

Cauta in site