Vrei sa-ti deschizi o afacere? Iata 3 metode prin care poti obtine capitalul necesar
1/13584
calendar_month 21 Iun 2024, 10:37

Indiferent că îți dorești să nu mai depinzi de un job sau pur și simplu îți dorești un venit suplimentar, deschiderea unui business poate fi o idee bună atunci când ai în minte o idee de afacere inovatoare. Însă cum poți obține capitalul necesar?

Stabilește întregul buget de care ai nevoie, apoi aplică metodele de mai jos, pentru a obține capitalul necesar.

1. Economisește inteligent

Prima și cea mai la îndemână metodă pe care o poți pune în aplicare chiar de astăzi este economisirea. Spre deosebire de metoda „tradițională” de economisire, care presupune să adaugi în pușculiță bancnotele care îți rămân ca rest după cumpărăturile din supermarket, în acest articol îți propunem o abordare mai modernă.

Aceasta constă în crearea unui buget lunar personal, pe care să-l respecți. Pentru asta, analizează extrasul de cont, vezi care sunt cele mai comune categorii de cheltuieli pe care le-ai avut în ultimele 6 luni și stabilește ce poți să reduci, astfel încât să depui diferența într-un cont de economii care să-ți ofere dobândă. Chiar și unele costuri care sunt necesare traiului pot fi optimizate, astfel încât să poți economisi mai mult.

De exemplu, pentru serviciile de internet și telefonie mobilă, poți să alegi un operator care oferă abonamente mai avantajoase. La fel și în cazul unui credit. Dacă ai accesat un împrumut în urmă cu câțiva ani, poți alege creditrefinantare la o altă instituție bancară, cu o dobândă mai avantajoasă. Mai mult decât atât, poți obține și un împrumut suplimentar odată cu refinanțarea creditului, pentru a-l putea folosi pentru finanțarea ideii tale de afacere.

2. Apelează la investitori locali

O altă modalitate practică prin care poți obține capitalul necesar pentru afacerea ta este să apelezi la investitori locali. Dar cum îi găsești? Ei bine, poți începe prin a participa la evenimente de networking locale: întâlniri de afaceri, conferințe, seminarii și workshop-uri. Aici poți întâlni investitori potențiali și poți crea relații utile.

De asemenea, poți chiar să mergi la sediul afacerilor care activează în domeniul care te interesează sau în domenii adiacente. De exemplu, dacă îți dorești să deschizi un business de reciclare a deșeurilor din plastic, te poți adresa către antreprenori care au deja afaceri în domeniul reciclării, producției de plastic sau în alte sectoare legate de gestionarea deșeurilor.

Totuși, indiferent de domeniul pe care te decizi să-l abordezi, ca să poți avea o discuție cu persoanele potrivite, este important să te asiguri că ai un plan de afaceri bine pus la punct, structurat, clar și concis. Pe lângă informații despre numele și domeniul de activitate al businessului tău, include și detalii despre produsul sau serviciul tău, analiza pieței, strategia de marketing și vânzări. Prezintă și proiecții financiare realiste pentru următorii 3-5 ani și include previziuni de venituri, cheltuieli, profit și pierderi, dar și cash flow. În acest mod, îți vei contura o imagine de antreprenor serios în fața investitorilor, iar șansele de a obține capitalul necesar vor crește considerabil.



3. Accesează fonduri nerambursabile

Și fondurile europene nerambursabile pot fi o soluție pentru deschiderea unui business, însă trebuie să ții cont că majoritatea presupun o finanțare între 80%-95%, diferența de bani rămânând în responsabilitatea ta. Totuși, dacă accesezi un astfel de fond, poți să te folosești și de prima metodă prezentată în acest articol.

Un alt lucru important de menționat aici este că și de data aceasta vei avea nevoie de un plan de afacere, însă mult mai complex decât cel solicitat de investitorii locali. De aceea, în acest context, poți să apelezi la firme de consultanță, care să te ajute să pui la punct un plan de afaceri cu șanse reale de succes.

Nu în ultimul rând, dacă apelezi la această metodă, ține cont că vei avea nevoie și de răbdare. Procesul de aprobare a unui dosar poate dura luni întregi, la fel și încasarea banilor în urma aprobării proiectului. Totuși, având în vedere că finanțarea este nerambursabilă, acest lucru merită toată așteptarea.

În concluzie, metodele din acest articol te pot ajuta să obții capitalul necesar pentru afacerea ta. Inspiră-te din informațiile de aici și acționează chiar de azi, pentru îndeplinirea visului tău.

Sursă foto: Shutterstock