Taxa pe viciu e la liber
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Gata! S-a dat drumul la scumpirea tigarilor. Legea privind taxa pe viciu a intrat in vigoare la 1 mai, dar normele metodologice si cresterea efectiva a preturilor la tigari si alcool se aplica incepand de astazi, 8 mai 2006. Data ar putea deveni pentru multi un reper important, pentru lupta lor cu fumatul.
Producatorii pot sa mai amane recalcularea, daca vor. Teoretic, taxa pe viciu ar putea fi suportata de companii din actualele preturi, dar asta le-ar scadea substantial profitul. Initial, s-a apreciat ca noua taxa va duce la o crestere mult mai mare, astazi insa, producatorii spun ca scumpirea va fi de aproximativ cinci mii de lei vechi. Ei prognozeaza ca majorarea comerciantilor va fi de 10 de lei per peachet.
In ultima saptamana, unii fumatori si-au facut stocuri, mai mici sau mai mari, in functie de posibilitatile financiare. La fel au facut si comerciantii. Diferenta este ca agentii comerciali s-au aprovizonat masiv cu tigari ca sa le tina in depozite pina la ziua cea mare, cand poate sa le vanda la preturi mai mari. Astfel de maine, daca vom gasi la taraba din colt tigari mai scumpe, vom avea de ales intre a ne lasa de fumat sau a arde si mai multi bani.
Scumpirile de vara for deveni evidente de la 1 iulie, cand vor intra in vigoare noile tarife ale accizelor si pentru carburanti, energie termica, energie electrica si la celelalte utilitati. Daca in Europa indexarea preturilor se face concomitent si cu cresterile salariilor, in Romania oamenii trebuie sa iasa in strada ca sa tina pasul cat de cat cu inflatia. Numai asa incep negocierile dintre patronate si reprezentantii salariatiilor.
"Lipsa cresterilor salariale are efecte multiple. Daca nu exista majorari ale lefurilor, nu exista nici resurse pentru fondurile de pensii", sustine Bogdan Hosu, presedintele confederatiei sindicale Cartel Alfa. In primul trimestru al acestui an, salariul mediu net a crescut cu 0,24%, inflatia a fost insa de 1,48%. Presedintele UGIR-1903, Ioan Cezar Coraci, apreciaza ca intre politicile BNR si cele ale Executivului, "exista contradictii care au dus la stagnarea cresterilor in industrie, fapt care s-a reflectat, in primul rand, in salariile oamenilor". In concluzie, spune Hosu, pana la sfirsitul anului, este de asteptat ca puterea de cumparare sa scada drastic, ca efect al cresterilor de preturi anuntate.
Cornelia Dimfote, redactia Askmen.ro
Noutati