"Muncesc, deci exist" este fraza care te caracterizeaza. Nu ai prieteni iar putinii oameni care fac parte din viata ta te considera workoholic. Intotdeauna ajungi primul la birou si in fiecare seara pleci ultimul. Cu toate acestea in continuare ai taskuri nerezolvate la timp iar promovarea pe care o astepti este inca un vis frumos. E momentul sa-ti reevaluezi situatia. Inainte de a pierde inca o noapte la birou citeste randurile urmatoare pentru a afla cateva sfaturi ce te vor ajuta sa folosesti orele suplimentare in avantajul tau.
Daca esti cel care ajunge primul si pleaca ultimul in fiecare zi, ti-ai stabilit singur standardele. Este adevarat ca devotamentul tau fata de companie a fost remarcat dar sefii tai vor considera efortul tau ca fiind ceva firesc si nu vor aprecia cu adevarat orele tale suplimentare. Strategia pe care trebuie sa o urmezi este sa le arati sefilor ca esti dispus sa stai peste program cand este nevoie dar nu trebuie sa creada ca acest lucru este de la sine inteles. Pe termen lung vei observa ca sefii iti recunosc meritele atunci cand vei munci in plus pentru a-ti respecta termenele limita.
De cele mai multe ori superiorii tai nu vor observa cat de mult timp petreci la birou. Nu este o idee buna sa-ti anunti sosirea si plecarea in fiecare zi dar poti munci peste program in asa fel incat cei din jurul tau sa observe ca faci acest lucru. Tactici discrete precum trimiterea mailurilor la ore tarzii sau in timpul liber sunt observate. Managerii sunt impresionati in mod placut atunci cand unul dintre angajati raspunde la e-mailuri in timpul personal.
Indiferent daca stai peste program din cand in cand sau in fiecare zi este bine sa tii o evidenta a orelor suplimentare. Vei putea astfel sa-ti determini nivelul de productivitate. De cele mai multe ori cei care se plang ca nu au timp nici sa respire sunt mai putin eficienti decat cei care se intreaba daca muncesc la intensitate maxima. Strategia de urmat in acest caz este sa notezi toate sarcinile rezolvate in timpul orelor suplimentare. In cazul in care cineva se va indoi de eficienta si devotamentul tau il poti combate aducand dovezi de netagaduit
Dupa ce ai urmat toti pasii de mai sus si ai inceput sa tii o evidenta a sarcinilor indeplinite in timpul orelor suplimentare poti folosi acest lucru in favoarea ta la urmatoarea negociere de salariu. De exemplu daca ti se refuza o marire poti afirma ca muncesti cu 20% mai mult decat ar trebui. Nu ar trebui sa fii nevoit sa folosesti timpul petrecut peste program intr-un mod amenintator, dar cu documentatia si abordarea potrivita poti avea un argument puternic la o eventuala negociere.
Victor, redactia AskMen.ro