askmen.ro  »  Hobby  »  Bussines  »  Sfaturi de planificare a carierei

Sfaturi de planificare a carierei

2/23841
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Planificarea carierei nu este o activitate dificila, nu este ceva ce ar trebui sa amani, ci mai degraba este o activitate care iti va da un sentiment de eliberare si implinire, oferindu-ti obiectivele pe care sa le atingi in cariera ta curenta sau planurile pentru trecerea la un alt domeniu. Planificarea carierei ar trebui sa fie o experienta pozitiva, care sa iti aduca multe satisfactii.ᅡ
Iti propunem sa analizezi cateva sfaturi:

1. Transforma planificarea carierei tale intr-un eveniment anual
Multi dintre noi merg in mod regulat la oftalmolog sau la dentist si fac o multime de alte lucruri cel putin o data pe an, asa ca de ce nu ai include pe langa acestea si planificarea carierei Gaseste o zi sau un weekend o data pe an - sau mai des daca simti ca este nevoie sau daca planuiesti o schimbare importanta in cariera ta - si programeaza-ti putin timp pentru tine insuti. Incearca sa eviti posibilele distractii, pentru ca timpul pe care il aloci sa fie exclusiv pentru planificare, pentru a stabili ceea ce iti doresti din punct de vedere profesional si nu numai.

Transformand planificarea carierei intr-un eveniment anual, te vei simti mai sigur in alegerile si directiile privind profesia ta - si vei fi mai bine pregatit pentru incertitudinile si dificultatile din viata de zi cu zi.
2. Contureaza-ti traseul pe care l-ai urmat de la ultima planificare a carierei Unul din primele lucruri pe care trebuie sa le stabilesti de fiecare data cand te ocupi de planificarea carierei este acela de a petrece putin timp conturandu-ti traseul pe care l-ai urmat de la ultima planificare. Desi nu ar trebui sa te concentrezi neaparat asupra trecutului, reflectarea asupra lui si revizuirea pasilor pe care i-ai urmat te vor ajuta sa iti planifici viitorul.

O data ce ti-ai revazut pasii din trecut, acorda-ti putin timp pentru a reflecta asupra directiei tale - si noteaza toate aspectele legate de aceasta. Esti multumit de aceasta directie Ai fi putut sa faci unele lucruri mai bine Ce ai fi putut face altfel Ce poti schimba in viitor
3. Reflecta asupra a ceea ce-ti place, ce-ti displace si asupra nevoilor si dorintelor tale
Schimbarea este un aspect al vietii; cu totii ne schimbam, si asa se intampla si cu sentimentele noastre. Ceva ce ne placea in urma cu doi ani este posibil sa ne displaca acum in totalitate. Intotdeauna acorda-ti timp pentru a reflecta asupra lucrurilor din viata ta care iti plac cel mai mult - nu numai din punct de vedere profesional.

Fa o lista cu doua coloane cu ceea ce iti place si ceea ce iti displace. Apoi, foloseste aceasta lista pentru a-ti examina actualul job si directia carierei. Daca jobul si cariera ta includ multe dintre aspectele din cadrul coloanei cu ceea ce iti place, atunci esti in continuare pe drumul cel bun; totusi, daca activitatile tale de la locul de munca includ aspecte dintre cele mentionate in coloana cu ceea ce nu iti place, acesta este momentul pentru a incepe sa iei in considerare fie un nou job, fie o noua cariera.

La final, acorda-ti timp pentru a te gandi la ce anume iti doresti sau ai nevoie de la locul de munca. Vrei sa faci o schimbare importanta in aceasta lume Sa devii faimoas Sa devii independent din punct de vedere financiar Acorda-ti timp pentru a te gandi la motivele care iti conduc fericirea si succesul.
4. Examineaza-ti preferintele in materie de distractie si hobby-urile
Planificarea carierei include si examinarea activitatilor pe care iti place sa le faci atunci cand nu lucrezi. Poate suna ciudat sa examinezi activitatile care nu sunt legate de locul de munca, in cadrul planificarii carierei, dar este un aspect necesar. De multe ori, hobby-urile si modalitatile de petrecere a timpului liber iti pot oferi informatii utile despre cariera si traseul posibil al acesteia.Crezi ca nu poti avea un hobby si o cariera Oamenii fac acest lucru in permanenta. Celebrul pictor Paul Gauguin era un om de afaceri de succes care picta pe tarmul marii si care a devenit pictor la incurajarile unui artist pe care il admira. Acela a fost momentul in care a hotarat schimbarea carierei intrucat, desi era un bun businessman, activitatea care ii placea cu adevarat era pictura.
5. Analizeaza realizarile trecute
Majoritatea oamenilor nu pastreaza o evidenta a realizarilor profesionale si de fiecare data cand isi cauta un nou loc de munca se confrunta cu dificultatea de a-si crea CV-ul. Analiza realizarilor anterioare - pastrarea unei evidente a acestora - nu este utila numai crearii unui CV, ci si planificarii carierei.

Uneori, revizuirea realizarilor anterioare va scoate la iveala succese uitate, unul sau mai multe, care iti pot da punctul de pornire al cercetarii si planificarii unei schimbari de cariera, astfel incat sa obtii un job care sa-ti permita sa realizezi lucrurile care te fac cel mai fericit si mandru.

Mihai Popescu, Editor Askmen.ro