Reabilitarea termica a blocurilor
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Pentru că aceste lucrări de reabilitare să fie efectuate cu eficientă, se impune în prealabil un audit energetic. În urmă auditului energetic, realizat de doar de auditori energetici atestaţi gradul I, care este un procedeu care determina caracteristicile termice şi energetice ale unei clădiri, se emite un raport de audit energetic. Raportul va prezenţa, pe lângă rezultatele analizelor efectuate, şi soluţiile recomandate pentru că reabilitarea construcţiei să se facă corect, atât economic, cât şi tehnic. Preţurile unui audit energetic variază în funcţie de complexitatea acestuia şi de mărimea construcţiei analizate.
Lucrările de reabilitare termică ale unui bloc pot fi realizate fie de către o firma contractată direct de către asociaţia de locatari, fie de o firma contractată de primărie în urmă unui program de reabilitare a blocului, fie prin fonduri europene, un caz un pic mai complicat, dat fiind faptul că acesta presupune o documentaţie consistentă.
După ce lucrările de reabilitare sunt terminate, legea 153/2013 obligă eliberarea unui certificat energetic, altfel procesul-verbal de recepţie al lucrărilor poate fi nul. Un astfel de certificat energetic, un document valabil 10 ani care atestă performanţă energetică a unei clădiri, îţi arată ce calificativ de performanţă energetică a obţinut clădirea. Calificativele variază de la G (ce presupune un consum de energie de peste 820 kWh/m2/an) către A (ce presupune un consum de energie de până în 125 de kWh/m2/an). Preţul unui certificat energetic diferă în funcţie de tipul clădirii analizate şi de mărimea acesteia.
Iată că reabilitarea termică a unui bloc nu presupune, aşa cum probabil mulţi s-ar gândi, doar placarea cu polistiren a pereţilor exteriori ai clădirii şi montarea geamurilor de tip termopan, ci mult mai multe lucruri. Posibilităţi există, trebuie doar să ştii ce şi cum să alegi.