Ocupatie: workaholic
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Cine este worhaholicul De unde vine si incotro se indreapta Care sunt scopurile sale in viata Dependentul de munca. La munca si spre munca. Munca. Daca ai observat si tu ca un termen se repeta obsesiv, sa stii ca prezenta lui in text nu este aleatorie. Am vrut sa arat, ceea ce deja stiai, ca pentru un workaholic singura menire si unicul sens in viata il reprezinta munca, serviciul, slujba, jobul sau oricum i s-ar mai spune. Una dintre distractiile preferate ale dependentului de munca este dimineara zilei de luni, cand Slava Cerului, poate reveni acolo unde ii place cel mai mult, adica la birou.
Ma adresez persoanei care ar scrie in dreptul campului ocupatie: workaholic, neutru, pentru ca imi place sa cred ca tu, stimate cititor, nu te afli in randurile acestor dependenti de munca si ca nici nu manifesti tendinte in acest sens.
Muncesc, deci exist
De departe, nu aceasta ar trebui sa fie ratiunea unui om normal. Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim. In momentul in care organismul este suprasolicitat din cauza orelor nesfarsite, uneori chiar si a zilelor petrecute in mijlocul sarcinilor si indatoririlor de serviciu, incepe sa nu mai functioneze corect si sa nu dea randament maximum, ducand la epuizare fizica si intelectuala in cele din urma. Si psihicul are de suferit, dar mai ales viata sociala a persoanei respective. Cum iesirile in oras, plimbarile in parc sunt extrem de rare sau chiar lipsesc cu desavarsire, prietenii incep si ei sa se rareasca... Multi dintre ei sunt plictisiti sa le tot povestesti de minunatul tau job, de sarcinile nemaipomenite pe care trebuie sa le indeplinesti...
In cazul in care ramai peste program minimum de trei ori pe saptamana, in cazul in care inlocuiesti fara regret iesirile de sambata seara pentru a putea finaliza lucrarile marelui proiect, trebuie sa fii constient ca ai o problema si ca pana la workaholism mai este doar un pas.
Saptamana normala de lucru ar trebui sa aiba 40 de ore, iar intre 41 – 50 ore e de inteles, se poate intampla oricui. Orice depaseste 50 de ore incepe sa devina ingrijorator, iar persoana respectiva ar trebuie sa-si clarifice foarte bine care ii sunt prioritatile in viata. Iti vine sau nu sa crezi, sunt persoane atat de dependente de munca incat cer sefului sa-i primeasca la serviciu si pe perioada concediului.
Mai sunt si cazurile in care workaholicii nu muncesc din placere, ci pentru ca li se pare ca sarcinile ii coplesesc si ca nu vor avea suficient timp pentru a le indeplini corespunzator. Nu cred ca isi mai are rostul mentionarea cazului Raluca Stroescu, ale carei implicatii le cunoastem pe larg, poate mult mai pe larg decat ne-am putea dori.
De ce munca
Care sunt motivele pentru care o persoana ajunge sa lucreze aproape non-stop Cei mai multi acuza singuratatea si lipsa prietenilor (pierduti tot din cauza programului prelungit), unii sufera mari tragedii sentimentale si lucreaza pentru a uita pe cea care le-a pricinuit suferinta, in timp ce altii cred ca vor castiga mai multi bani, cu care isi vor rezolva toate problemele si care le va asigura o viata linistita si lipsita de griji. S-a demonstrat, insa, ca persoanele care stau peste program la serviciu, nu castiga neaparat mult mai multi bani decat daca ar lucra opt ore pe zi si nici nu reprezinta acesta un mod in imbogatire.
Dar ma tratez...
Ce ar spune un specialist unui dependent de munca Sa-si stabileasca unele limite si sa le respecte. Sa faca ceea ce trebuie, dar care sa ii si placa, in egala masura. Sa respecte promisiunile facute celor apropiati si prietenilor. Sa plece in vacanta si sa se relaxeze, fiind poate, cele mai importante dintre sfaturile ce ar trebui urmate de un impatimit al muncii. Sa scada numarul orelor de lucru pe zi, treptat: mai intai sa coboare stafeta la 10 ore, iar apoi incet, incet sa reuseasca performanta de a pleca acasa chiar dupa opt ore. Week-end-urile trebuie sa fie in mod obligatoriu libere, iesirile cu prietenii de asemenea, iar plimbarile si dezvoltarea unor hobby-uri, vitale.
Ai grija sa nu ajungi si tu un workaholic! E mai usor decat crezi, mai ales daca consideri ca numai la serviciu te simti apreciat si luat in considerare la justa ta valoare. Munca este importanta, sigur, dar in viata trebuie sa vezi si sa faci din toate cate putin.
A.G., AskMen.ro
Noutati