Nepotismul, modalitate de a promova
7/7764
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Nepotismul este unul dintre aspectele neplacute pe care le intampinam la serviciu. Devine si mai neplacut atunci cand te spetesti muncind pentru a obtine o promovare si in loc sa primestu tu job-ul respectiv seful tau prefera sa angajeze un tip fara experienta in domeniu dar care din intamplare este fiul sau proaspat iesit de pe bancile facultatii.

Desi primul impuls este acela de a te enerva si eventual de a-i reprosa sefului ca este subiectiv te sfatuim sa nu-ti pierzi cumpatul si sa analizezi situatia inainte de a actiona intr-un mod pe care sa-l regreti mai tarziu.

Ai putea sa ii acorzi o sansa "rivalului" tau inainte de a trage concluzii pripite si de a-l considera total nepregatit si incompetent. Priveste partea buna a lucrurilor pentru ca de multe ori se intampla ca acesti "parveniti" sa-ti demoleze ideile si sa demonstreze nu numai ca se descurca foarte bine pe pozitia pe care o ocupa. In plus, datorita relatiilor mai mult decat apropiate cu Ceo-ul si datorita increderii de care se bucura din partea acestuia se poate intampla ca departamentul sa se dezvolte mult mai usor decat atunci cand conducerea acestuia s-ar afla in mainile unui om care nu are aceste privilegii.

Poti profita de pe urma nepotismului pentru a creste in ochii sefului. Cum Simplu. Ajuta-l pe noul venit sa se acomodeze si dezvaluie-i cateva dintre secretele profesionale pe care le detii. Ajutandu-l sa aibe succes il vei face fericit atat pe seful cel mare, dar si mai fericit il vei face pe cel care a primit jobul pe care il meritai. Cu siguranta ca nu va pierde ocazia sa ii spuna superiorului sau la o cina in familie cat esti de valoros.

Nu uita niciodata cine l-a angajat. Trebuie sa stii ca seful tau si-a cam pus pielea la bataie atunci cand l-a recomandat pe fiul sau pentru o pozitie de conducere in firma pe care o gestioneaza. Daca vei adopta o atitudine nepotrivita iti poti pierde slujba. Nu incerca niciodata sa ii demonstrezi CEO-ului ca a facut o alegere gresita atunci cand l-a desemnat pe fiul sau ca fiind potrivit pentru functia pe care o vanezi de ceva vreme. Nu-si va concedia fiul, iar tu ai sanse sa urci rapid pe primul loc al persoanelor de care se poate lipsi pentru a conduce o afacere prospera.

Daca intr-adevar vrei sa demonstrezi cat de nepotrivit este noul angajat, semnaleaza numai problemele majore precum: neatingerea targetului sau depasirea deadline-urilor. Lucrurile marunte pe care le vei semnala vor fi trecute cu vederea, doar e baiatu’ lu tata si orice om mai greseste, nu-i asa

Poti aborda si tactica de a-i ingradi activitatea. Daca este seful tau direct asuma-ti cat mai multe responsabilitati si fii cat mai activ in proiectele in care si el ar trebui sa se implice direct. Trebuie sa-ti amintesti ca influenta este deseori determinata de nivelul de participare, in consecinta, cu cat participa mai putin cu atat va fi mai putin influent.

Nu actiona ca si cand situatia actuala este definitiva. Daca acest nou personaj este un incompetent isi va sapa groapa singur. Pe masura ce noul angajat da rateu dupa rateu iti ofera tie ocazia sa demonstrezi cat de potrivit esti pentru pozitia respectiva.

George Mihai, AskMen.ro