Negociaza eficient!
7/7727
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00


Una din regulile cele mai puternice in negociere este sa ceri intotdeauna mai mult decat te astepti sa primesti.

De ce sa faci asta cand tu de fapt te-ai multumi cu mai putin
De ce sa negociezi o reducere pentru firma ta...mult mai mare decat ai fi multumit sa primesti
Daca te duci la un interviu, de ce sa ceri un salariu si mai multe bonusuri daca tu ai fi multumit si cu jumatate
Daca vinzi o masina de ce sa ceri cu 20% mai mult cu toate ca tu crezi ca ai fi norocos daca o vinzi cu mult mai putin
De ce sa incerci sa convingi un client sa cumpere cel mai scump produs al tau, varful de gama, cand esti convins ca bugetul lui e atat de mic incat abia si-l permite pe cel mai ieftin

Unul din motivele pentru care in negocieri e bine sa ceri mai mult decat te astepti sa primesti este ca iti ofera "loc de intors" Intotdeauna poti sa scazi din pretentii, aproape niciodata nu poti sa le cresti .

Cu cat sti mai putine lucruri despre celalalt cu atat trebuie sa ceri mai mult. Din urmatoarele motive:

1. Poti sa fi inselat de aparente si de fapt celalat sa vrea ofere mult mai mult decat ceri tu. Daca el vrea sa iti vanda ceva..se poate sa fie de acord sa ii platesti un pret mult mai mic decat crezi.
2. Daca e prima oara cand te intalnesti cu persoana respectiva, este in avantajul tau sa vada ca poti sa faci concesii apoi si sa scazi din pretentii. Apari ca fiind flexibil si cooperant si asta nu poate fi decat bine.
3. S-ar putea sa-ti iasa imediat. Nu stii in ce toane se scalda celalalt sau cum s-a aliniat universul in ziua aceea. Cere mai mult decat te astepti sa primesti si vei avea surpriza de multe ori sa vezi cum celalalt accepta pe loc.
4. Cu cat ceri mai mult, cu atat ceea ce oferi tu poate parea mai valoros. Daca aplici pentru un job si ceri un salariu dublu decat ai fi multumit sa primesti poate induce senzatia in ochii angajatorului ca te apreciezi si te simti valoros, astfel incat nu vrei sa te vinzi pe bani putini.
5. Daca ceri mai mult decat te astepti sa primesti, nu vei ajunge in situatia in care celalalt sa iti ofere mult mai putin decat vrei. Negocierile nu se blocheaza niciodata in felul acesta.
6. In momentul cand faci o concesie fata de ceea ce ai cerut, ii dai celuilalt senzatia ca de fapt el a castigat.

Adrian Soare, Redactia Askmen.ro