askmen.ro  »  Hobby  »  Bussines  »  Muzica la serviciu: utila sau enervanta?

Muzica la serviciu: utila sau enervanta?

2/23478
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Printre sunete interminabile de taste sau colegi care vorbesc incontinuu despre cum si-au petrecut weekendul, simti uneori nevoia de o pauza si de un sunet relaxant, doar pentru tine. Astfel, iti setezi un playlist, iti pui castile pe urechi si reglezi volumul potrivit. La un moment dat, acest scenariu pare sa fie ideal pentru o zi aglomerata la munca, insa parerile sunt impartite.

Sa fie muzica un ajutor in incercarea ta de a te concentra si de a da randament sau aceasta nu face decat sa iti distraga si mai mult atentia

Un studiu realizat recent a scos la iveala faptul ca persoanele care asculta muzica in timp ce lucreaza, dau cu 10.2% mai mult randament, spre deosebire de persoanele care lucreaza in liniste sau in zgomotele specifice unui birou.

Afla cateva detalii esentiale care te vor ajuta sa te bucuri din plin de beneficiile muzicii atunci cand lucrezi si ce trebuie sa eviti pentru a nu amplifica starea de neliniste si lipsa de concentrare.
Asculta melodii alerte
De regula, melodiile alerte, energice, iti ofera o senzatie de putere si chef de munca, de activitate, exact cum te simti dupa o doza de energizant. In aceasta situatie, partea negativa este ca vei fi tentat sa maresti volumul prea tare si sa te concentrezi apoi prea mult la ritmul melodiei si la versurile acesteia, punand mai mult accent pe muzica si mai putin pe munca.

Evita sa asculti melodii de dragoste, lente, cu un mesaj trist si depresiv. Nu vei face decat sa rulezi in minte imagini care iti vor da o stare psihica care nu iti va fi de ajutor la birou.

Oamenii de stiinta sustin ca muzica clasica, piesele cantate de orchestre se afla printre cele mai bune genuri de muzica pe care le poti asculta atunci cand esti la munca. De asemenea, daca nu esti un fan al muzicii clasice, jazz-ul si muzica rock au acelasi efect asupra creierului: il stimuleaza sa fie mai activ si sa lucreze mai intens.
Scapa de stres
Muzica din casti, atunci cand esti la birou, te ajuta sa scapi de stres in proportie de 41%. Daca te simti presat de un raport sau de un anumit proiect, asculta muzica preferata si scapa de starea de anxietate. Vei observa cum vei lucra mai rapid si mult mai bine.