askmen.ro  »  Hobby  »  Bussines  »  Lucrul in echipa

Lucrul in echipa

2/23771
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00


Unul dintre lucrurile care se pot intampla la locul de munca, unul ciudat, este acela de a se astepta de la tine sa conduci fara insa a ti se acorda autoritatea necesara. In ziua de astazi astfel de oportunitati exista, dar trebuie sa stii cum sa faci fata.

Indiferent ca esti cel mai mic varsta sau cel mai tanar membru dintr-o echipa, poti avea o influenta hotaratoare in orice problema. Insa retina ca, indiferent de pozitia ta in cadrul companiei, trebuie sa te asiguri ca ai suportul superiorului de a trece peste etape cand crezi ca este nevoie si de a lua hotarari rapide.

Dar si daca ai acordul sefului tau, sa te descurci si sa te impui fara a avea autoritatea necesara va fi greu. Exista diferente intre oameni, dar sunt momente cand anumite proiecte au norocul de a fi facute in cadrul unor echipe in care exista o perfecta coordonare si asta inseamna ca vor fi un succes.

Asadar, ce separa esecul de reusita Cum poti face sa ai success mai mult decat sa ratezi obiective In loc sa lasi lucrurile la voia intamplarii, urmeaza sfaturile de mai jos pentru a incerca sa ai succesul dorit, chiar si in lipsa autoritatii.

Obtine increderea si respectul celorlalti
In situatii in care lucrezi cu oameni pe care nu ii cunosti sau cand nu ai nicio autoritate asupra lor, este foarte important sa dai multa atentie crearii unui mediu propice dezvoltarii increderii si respectului intre membrii echipei.

Cand lucrezi intr-o echipa cu oameni pe care nu ii cunosti si despre care nu stii cum lucreaza, reputatia ti-o ia inainte. Asadar, va exista o tendinta a celorlalti de a-si face o parere despre tine chiar inainte de a lucra impreuna. Daca observati ca exista pareri negative la adresa dumneavoastra incercati sa le anulati inca de la inceput, pentru ca apoi sa lucrati mai bine.

Asigurati-va ca echipa merge pe drumul cel bun organizand deseori sedinte de feedback. Spuneti-va opiniile si sugestiile si lasati ceilalti membri ai echipei sa discute pe baza lor. Sa apari ca fiind o persoana transparenta si comunicativa este foarte bine, deoarece vei afla imediat despre anumite probleme sau reticente si le vei opri inca din fasa.

Cel mai bine este ca tu sa fii primul care isi spune parerea pentru a-i lasa apoi pe ceilalti sa discute si eventual sa critice. Spre exemplu, daca lucrul in acea echipa nu progreseaza cum ar trebui, supne-le asta si arata-le cam cum ar trebui sa se intample lucrurile pentru a merge totul bine. Lasa-i sa accepte sau sa contreze initiativele tale sis a discute despre asta.

Trebuie sa ai foarte multa rabdare, intelegere si bunavointa pentru a ii avea pe ceilalti de partea ta. Este foarte important sa iti tii toate promisiunile si sa faci tot ce ai spus cat mai bine si la timp, indiferent de importanta lor.

Interesele individuale si ego-ul
Nu poti obliga pe nimeni sa fie constiincios. Nivelul de energie si dorinta pe care unul dintre membrii echipei il pune in joc reflecta masura in care el este interesat de un proiect si de reusita acestuia. Chiar daca ai luat conducerea echipei, poarta-te ca si cum ai fi la acelasi nivel cu ceilalti, pentru ca asta nu va face decat sa apropie oamenii din echipa. Daca incepi sa le vorbesti de sus colegilor vei intampina un val de rezistenta si echipa nu va functiona.



Fa compromisuri si sacrifica-te pentru binele echipei
Arata mereu ca iti pasa. Cei care vor ca echipa lor sa mearga nu vor pune niciodata interesul lor personal mai presus decat cel al echipei. Un bun mod de a face asa ceva este acela de a-ti asuma vina unui esec, chiar daca nu tu esti cel vinovat.

In aceste situatii pline de incarcatura emotionala si profesionala, daca eziti sa faci asa ceva nu vei fi niciodata un lider pentru acea echipa si nu vei putea sa folosesti resursele echipei in proportie de 100%. Membrii echipei tale trebuie sa aiba incredere in tine sis a vada ca urmaresti numai binele vostru comun.

Sacrificiul personal face ca ostilitatea si reticenta, daca ele exista, sa dispara. Arata echipei ca esti dispus sa treci pe planul doi interesul personala si sa faci totul ca echipa sa functioneze corect.

Exemplul personal
In multe organizatii oamenii cauta lideri care sa ii conduca si sa ii ajute sa suporte mai bine schimbarile si problemele ce apar pe parcurs. La nivel de proiect sau echipa este acelasi lucru.

Fii exact imaginea pe care ceilalti vor sa o vada si sa o copieze. Celebreaza fiecare realizare a echipei, indiferent cat de neimportanta pare. Insufla-le si celorlalti aceasta conceptie de a se bucura pentru tot ce iese bine.

Mihai Popescu, Editor Askmen.ro