Invata sa gandesti ca un om de top
7/7752
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Poate ca inca nu esti intr-o pozitie executiva, dar asta nu inseamna ca nu poti sa inveti cate ceva de la seful tau! Odata ce inveti sa gandesti ca un director de top, vei vedea ca nu este nimic care sa te traga in jos.

Iata cateva informatii "din interior". Si chiar daca nu sunteti genul care sa lucreze intr-o corporatie, tot va vor fi utile. De aceea veti gasi aici exemple de situatii cu care va puteti intalni deseori.

1 Incearca sa vezi situatia in ansamblu
Nu ramane blocat in rutina zilnica. Nu te plafona. Daca ti se pare ca fiecare zi decurge la fel, nu lasa situatia asa, remediaz-o! Adu-ti aminte pentru ce lucrezi. Incerca sa-ti impui ceva teluri pe care sa le atingi, si chiar recompenseaza-te usor. Incearca sa capeti mai multe responsabilitati la lucru, pentru a mai colora situatia.

Spre exemplu, daca de cateva ori pe saptamana lucrezi la sala, dupa program, aceasta rutina se va transforma in cea mai ciudata monotonie. Dar daca vezi rezultatele pozitive pe care aceasta activitate ti le aduce, poti reveni mai usor. Ideea este ca munca isi aduce aportul la formarea imaginii de ansamblu, si nu invers.

2 Fixeaza-ti prioritati

Incearca sa ai in permanenta de lucru ceva pe termen lung. Sa nu fie doar un lucru, ci chiar mai multe. Poti sa le ataci pe toate odata, dar daca acorzi fiecareia, zilnic, o parte mica din timpul tau, rasplata va fi uriasa. Tine minte ca manualul angajatului nu a fost scris intr-o zi, ci bucata cu bucata. In viata personala, o prioritate pe termen lung poate fi plata ratei la casa. Platind putin cate putin din ea, intr-un final vei termina.

3 Sa nu ai ochelari de cal. Fii inventiv

Chiar daca suna ca un cliseu, fa-ti timp macar cateva ore pe saptamana pentru a fi creative, pentru a pune la cale si a urmari strategii de dezvoltare care sa asigure sau sa mareasca succesul afacerii. Probabil ca nu vei reinventa metodele de contabilitate, dar poti crea o noua schema de marketing agresiv in aceasta perioada.

Poate ca doamna ta apreciaza ce faci zi de zi in dormitor, dar macar o data pe luna este bine sa experimentezi ceva la care doar te-ai gandit inainte. Cu un strop de creativitate poti avea in fata o cu totul alta lume decat iti imaginai.

4 Asuma-ti responsabilitati

Responsabilitatea nu inseamna neaparat putere, ci sa fi raspunzator si pentru deciziile negative, dar si pentru deciziile pozitive pe care le iei. Un bun lider este acela care sties a se descurce si cand ia decizii gresite, si nu sa paseze vina. Daca tu esti seful, iar compania pierde un proiect, este pierderea ta, iar raspunzator esti tu, si nu cineva cu o functie mai mica.

Sa fi responsabil la locul de munca este la fel de important asa cum este sa fi responsabil si in viata ta privata. Sa presupunem ca esti intr-o incurcatura deoarece ai spart DVD playerul unui prieten. Da, poti fugi si te poti ascunde, sau poti sa fii barbat si sa-i spui ca iti pare rau si ca in mod cert ii vei cumpara altul in loc. Fi sincer si correct si asa cum te vor respecta prietenii, te vor respecta si colegii de servici.