Interviul pentru job
7/7672
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Un pas important in viata profesionala a oricarui om este interviul pentru job. Pentru a avea succes trebuie sa urmaresti cativa pasi despre care poti citi in radurile urmatoare.

Inainte de a merge la interviu fa cateva cercetari cu privire la informatiile de baza ale companiei, ca de exemplu obiectivele ei si pozitia in topurile companiilor. Acest lucru iti va permite sa raspunzi inteligent intrebarilor care ti se vor adresa in timpul interviului.

Cercetarile tale ar trebui sa includa date cu privire la cerintele jobului pentru care ai fost chemat. Aplicantii nu vor sa se confrunte cu vreo intrebare-capcana si sa fie prinsi cu garda jos. O tehnica buna este sa te privesti in oglinda si sa te comporti ca si cum ai fi la interviu. Reprezentantul de resurse umane vrea ca cel intervievat sa fie o persoana sigura de sine, iar asta se reflecta in abilitatile lui.

Look-ul conteaza
Tinuta pe care o ai cand mergi la un interviu conteaza foarte mult. Nu se prea asteapta ca un posibil angajat sa vina in adidasi sau blugi, sau poate ca da Imbraca-te adecvat pentru pozitia pe care tintesti sa o ocupi. Este normal sa mergi imbracat in costum si cravata pentru joburile care tin de administratie sau de birou.

Prezentarea si limbajul corpului
Sunt trei lucruri pe care trebuie sa le faci cand intri in camera in care are loc interviul si te intalnesti cu persoana de la resurse umane:

-Prezinta-te spunandu-ti numele clar.
-Uita-te in ochii intervievatorului.
-Strange-i mana cu fermitate.

Ai grija la gesturile corpului tau. Daca iti misti mainile in mod constant, asta va desemna nervozitate. Tine-le pe masa sau pe genunchi.
Stai drept si nu te balansa. In acest fel vei transmite incredere de sine.

Ticurile nervoase sunt evidente pentru intervievator, dar nu si pentru candidat. Ai grija sa nu bati cu degetele in masa, sau sa-ti atingi fata in mod repetat, ori sa tusesti de fiecare data cand ti se adreseaza o intrebare.

Intrebari uzuale
Iata o lista cu posibilele intrebari care-ti vor fi adresate. Cheia este sa raspunzi cat mai sincer, folosind un vocabular bogat.
- Ce experienta ai in aceasta pozitie
- De ce te-am angaja
- Unde te vezi in urmatorii cinci ani
- Spune o slabiciune a ta.
- De ce vrei sa lucrezi pentru compania noastra
- Cum poti ajuta compania noastra

Un aspect important este sa nu vorbesti ca si cum ai fi obtinut jobul, pentru ca angajatorii ar putea sa te pice tocmai din cauza asta.

Pregatirea este cheia
Sunt diferite niveluri ale interviurilor. De la cele preliminarii, pana la cele de selectie finala. Fiecare treapta iti ofera un grad diferit de dificultate si cere diferite pregatiri, dar cu aceste cunostinte, vei putea face fata oricarui intervievator. Retine doua aspecte importante: raspunde onest si pe un ton care sa nu denote aroganta. Acum, la treaba!