askmen.ro  »  Hobby  »  Bussines  »  Hartuirea sexuala la birou

Hartuirea sexuala la birou

2/23743
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Esti la birou. Este joi si te gandesti la week-end-ul ce vine si la ce vei face impreuna cu iubita ta. Asa ca, fara sa stai foarte mult pe ganduri, ii trimiti un e-mail in care ii spui ca vreti sa petreceti week-end-ul impreuna, departe de oras si ca, odata ajunsi acolo o sa ii faci cate si mai cate. Si te ia valul si nu esti atent la ce faci cu acel mail. Ii dai "send" si gata.

A doua zi ajungi dimineata la birou si seful te cheama in birou. Aparent nu are niciun motiv, insa odata ajuns acolo realizezi ca motivul pentru care ai fost chemat este unul clar: vei fi concediat. De ce Pentru ca unul din colegii tai te-a reclamat ca l-ai hartuit trimitandu-i acel mail. Intradevar, nu ai fost atent si ai trimis acel mail la toata lumea din firma. Asa ca ai o mare problema, avand in vedere ca hartuirea sexuala nu este o acuzatie oarecare.

Acum trebuie sa te gandesti la efectul pe care aceasta acuzatie il va avea asupra vietii si carierei tale. Pai, sa o luam logic. Daca esti intr-o relatie sau esti casatorit, vei avea mari probleme cu partenera. Cat despre job, va fi greu sa iti gasesti unul avand in vedere ca cei ce vor dori sa apeleze la serviciile tale vor vedea de ce ai fost destituit de la precedentul loc de munca si ca ai fost pus sub acuzatie. Asadar, haideti sa vedem impreuna care sunt lucrurile pe care trebuie sa le stim despre hartuirea sexuala si ce putem face daca totusi facem asta din greseala.

Ce constituie hartuire sexuala
- avansuri sexuale nedorite;
- cererea unor favoruri sexuale;
- comportament (verbal sau fizic) de natura sexuala.

Care ar fi acuzatiile venite din companie
- influentarea voita, directa sau indirecta, a angajarii unei persoane pe baza oferirii de favoruri sexuale;
- afectarea capacitatii de muca a unui angajat al companiei;
- crearea unui mediu de lucru ostil si intimidant, in care angajatul nu isi poate desfasura activitatea.

Hartuirea sexuala are la baza un comportament verbal sau activ de natura sexuala, care se manifesta prin privire insistenta, comentarii si glume cu nuante sexuale, afise explicit sexuale, atingeri, promisiuni de avansare in cariera in schimbul unui favor sexual, limbaj abuziv pornografic, expunerea organelor genitale. Iar tipurile de agresori sunt: 1. predatorul (obtine placere sexuala in momentul in care hartuieste femeile care ii devin tinta), 2. dominatorul (practica un comportament agresiv la adresa femeilor) si 3. strategicul (cauta sa obtina beneficii si privilegii la locul de munca prin hartuirea constanta a femeilor).

Cum putem preveni o greseala nevinovata
In primul rand, este foarte important sa citesti tot ce iti pune la dispozitie angajatorul despre hartuirea sexuala la locul de munca. Nu toti angajatorii fac astfel de materiale pentru a le pune la dispozitia celor ce lucreaza pentru ei, insa trebuie sa ceri asa ceva si vei primi in mod sigur. Iar daca primesti asa ceva si nu acorzi suficienta atentie, nimeni nu te poate scapa daca intri intr-o astfel de situatie. Adica... poti pleda pentru multe lucruri, dar pentru lenea de care ai dat dovada necidind acel material, nu.

In al doilea rand, este foarte important pur si simplu sa iti tratezi colegii cu respect si sa dai dovada de un comportament decent. Pentru ca daca te comporti asa, niciodata nu vei putea fi acuzat de hartuire sexuala.

Insa daca la un moment dat vei fi acuzat de asa ceva, este foarte important modul in care te vei apara si modul in care iti vei apara imaginea. Cel mai important lucru este sa iti angajezi un avocat care sa fie specializat in astfel de cazuri. Apoi, asigura-te ca toti vor vedea ca esti dispus sa cooperezi in totalitate in ancheta. Pe langa asta, chiar daca angajatorii iau foarte in serios astfel de acuzatii, incearca sa discuti cu seful tau si sa iti spui punctul de vedere in asa fel incat sa inteleaga si sa incerci ca acuzatiile sa nu fie atat de grave sau sustinute pana in panzele albe.Oricum ar fi, este o situatie delicata, o situatie in care nu vrei sa te afli, o situatie care te iti va slabi considerabil credibilitatea in cazul in care vei opta pentru un alt loc de munca. Asa ca fii mereu atent la comportamentul tau la locul de munca, dar si in societate.

M.P., editor Askmen.ro

Cauta in site