askmen.ro  »  Hobby  »  Bussines  »  Gica Contra

Gica Contra

2/23855
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Dupa cum bine spune o vorba din batrani: nu exista padure fara uscaturi. M-am gandit ca aceasta zicala se potriveste, destul de bine si aproape in 100% din cazuri si colegilor de serviciu. Sunt aproape sigur ca in astfel de situatii nu sunt exceptii de la regula.

Peste tot in lume, in orice companie, fie ea mare sau mica, exista mereu un Gica Contra, o persoana careia nu-i convine si nu o multumeste nimic. Dar nimic. Cel mai greu este in momentul in care constati ca aceasta persoana este chiar seful tau. Imediat cum spui ceva nepotrivit, intarzii cinci minute sau nu-ti respecti deadline-ul, vei avea de suferit, uneori chiar nevinovat si pe nedrept.

Acest gen de om nu are notiuni asupra ceea ce inseamna intelegere si colegialitate. El e seful si trebuie sa-l suporti ca atare. Stii foarte bine, insa, ca nu trebuie sa-i accepti chiar toate toanele, iar in momentul in care situatia devine suparatoare, chiar insuportabila, poate ar fi mai potrivit sa renunti la acel job. E bine sa actionezi in acest sens numai dupa ce ai aplicat si ai fost deja acceptat in cadrul altei companii. Totul trebuie sa fie, oarecum, premeditat.

Tine numai de tine ca in momentul in care pleci sa-i spui tot ceea ce ai pe inima si tot ceea ce te-a deranjat in actul lui de conducere. Insa, nu toate situatiile trebuie sa ajunga la un asemenea extrem. Trebuie cautata o cale de mijloc, definita prin `spui ca el si faci ca tine`. Astfel, toata lumea va fi multumita si nu vor mai exista motive de repros.

Mai exista si situatia in care vesnicul nemultumit este personalizat de un coleg pe aceeasi scare ierarhica cu tine. Aceasta situatie e mai usor de `tratat` decat in cazul sefului. Colegului neprietenos ii poti raspunde foarte simplu cu aceeasi moneda, dar asta numai daca vrei sa te cobori la nivelul lui. De preferat ar fi sa ramai linistit in banca ta si sa-l lasi sa sa toace verzi si uscate pana se va satura. Trebuie sa te ghidezi pe principiul: cainii latra, ursul merge. In rolul ursului, fiind tu.

Insa si calmitatea si bunul-simt au limite. In cazul in care colegul Gica Contra nu se mai satura din a face observatii si si-a facut deja un hobby din asta, infrunta-l. Fii ferm si arata-i ca nu te lasi calcat in picioare fara sens.

A.G., AskMen.ro