Gesturi convingatoare pentru mesaje convingatoare
7/7642
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Pe langa cei 7% ai comunicarii verbale, specialistii spun ca 55% din comunicare inseamna gesturile pe care le facem. Adica mai mult de jumatate din mesajele pe care le transmitem pleaca aproape fara voia noastra, ba chiar fara sa stim. Iata de ce e important sa ne gandim la gesturile noastre si sa le controlam pentru a putea sa transmitem mesaje puternice si convingatoare.

1. Lasa mainile pe langa corp! In adolescenta eram convins ca daca tin bratele pe langa corp sunt cel putin un pampalau. Asa ca le tineam in buzunare, spre exasperarea parintilor si profesorilor. Dar poate fi ceva mai nepoliticos decat sa tii miinile in buzunar cand vorbesti cu cineva Eventual infipte pana la cot O astfel de pozitie ii da senzatia celuilalt ca nu iti pasa. Nu e nimic rau sa stai cu mainile pe langa corp! Trebuie doar sa le misti din cand in cand pentru a-ti sublinia o idee sau pentru a atrage atentia interlocutorilor asupra a ceva.

Daca la inceput ti se pare greu sa lasi mainile libere, foloseste cateva trucuri. Unul ar fi sa tii un creion in mana, e un lucru natural! Il poti folosi sa arati cu el, dar nu exagera. Nu te juca si nici nu il manevra astfel incat sa scoti ochii cuiva! Mai poti sa stai cu mana pe un obiect din apropiere: o masa, un scaun. Iti va limita gesturile si iti va da un sentiment de siguranta. Foloseste-ti mainile pentru a-i atrage pe ceilalti in discutie. Indreapta-le atentia in directia dorita, arata spre cei carora te adresezi. Vor simti ca participa cu adevarat la conversatie.

2. Tine bratele desfacute! Cand nu stii ce sa faci cu mainile uneori solutia pare a fi sa incrucisam bratele. Adica mai rau! Bratele incrucisate inseamna blocarea comunicarii. Interlocutorul se va intreba ce anume spune de nu reuseste sa ne intre in voie. Solutia Desfa bratele intr-un gest de imbratisare. Un om cu bratele desfacute a imbratisare le da celorlalti impresia de om deschis, comunicativ, fara nimic de ascuns. Atunci cand simti nevoia sa apropii bratele, apropie doar palmele, unindu-le intr-un gest care denota introspectie si analiza. Adica exact ce vrei sa creada interlocutorul despre tine.

3. Controleaza-ti corpul! Cum stai atunci cand vorbesti cu cineva Corpul trebuie sa fie orientat spre celalalt. Acest lucru il asigura de interesul nostru si de dorinta de a mentine legatura de comunicare. Oamenii isi pierd interesul atunci cand au senzatia ca nu primesc intreaga noastra atentie. Iar contactul vizual nu este suficient!

E foarte important la orientarea corpului sa nu existe bariere sau pozitia corpului sa nu denote lipsa de interes sau implicare. Lasarea pe spate a corpului inseamna pentru interlocutori lipsa de interes si un aer de superioritate care pot conduce rapid la dezinteresarea interlocutorului. Pozitia cea mai buna de comunicare este cu corpul aplecat putin inainte, spre interlocutor, lucru care il asigura de implicarea si interesul nostru!

4. Ai grija la picioare! Unii isi tin picioarele incrucisate, fie ca stau jos sau in picioare. Lucru care denota o lipsa de interes pentru comunicare. Altii le tin desfacute ca un jandarm in post. Asta denota aroganta si chiar lipsa de respect fata de interlocutor. Altii le tin strambe, cu varfurile orientate spre interior, ca niste copii pedepsiti. Si se mira ca nu primesc respectul dorit!

Ce poti sa faci pentru a inspira siguranta si incredere In primul rand, atunci cand esti in picioare, ia o pozitie simpla: picioarele desfacute la nivelul umerilor, cu varfurile indreptate spre interior. Poti indrepta foarte putin unul din picioare spre interlocutor. Asta arata o atitudine activa, implicata. Dar atentie: un pas prea mare poate da o senzatie de agresivitate. Trebuie sa eviti sa stai jos cu picioarele incrucisate, deoarece aceasta pozitie ridica o bariera si denota lipsa de implicare.



Acestea sunt cateva idei pentru o comunicare nonverbala eficienta. Lucruri pe care uneori le stim dar ni se par copilaresti. Oamenii insa le percep si le judeca. Ei primesc aceste semnale pe care le interpreteaza inconstient si le traduc intr-o atitudine rezervata, de respingere sau de agresivitate fata de noi. De aceea e important sa ne controlam gesturile si sa le facem doar pe cele care ne aduc avantajul de a transmite mesajul dorit!

Gabriel Ferugean, Director de training, www.bigpr.ro.

Concurs!

Raspunde la intrebarea de mai jos si castiga un curs de comunicare oferit de Big Media si aprobat de CNFPA (Consiliul National de Formare

Profesionala).

Cat de importanta ti se pare comunicarea nonverbala

Lasa raspunsurile in sectiunea de comment.