Esti prea dragut la birou?
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Creativ, talentat, stralucitor. Ai fi incantat sa iti auzi seful vorbind astfel despre tine. Dar ce spui de `dragut` Cum ar fi daca, provocat sa te descrie, seful tau ar spune: `Este foarte dragut.` Este adevarat ca este loc si de mai rau, dar daca ai fi descris astfel de o partenera dupa o prima intalnire probabil ca nu va mai exista si o a doua.
Nu este indicat sa fii prea dragut la serviciu pentru ca acest tip de comportament merge, de multe ori, mana in mana cu caracteristici care pot dauna carierei. Lipsa curajului de a-ti impune punctul de vedere sau de a oferi critici constructive colegilor tai nu sunt caracteristici apreciate de superiori. Citeste in cele ce urmeaza cateva trucuri care te vor ajuta sa fii `dragut` si creativ, talentat si stralucitor in acelasi timp.
Stabileste limite
Persoanele prea dragute nu prea stiu sa spuna `NU`. Daca vei accepta fiecare cerere, desi ai foarte mult de lucru, risti sa se profite de tine si sa nu-ti indeplinesti propriile atributii. Data viitoare cand un coleg iti cere ajutorul, iar tu nu-ti vezi capul de treaba, intreaba-l daca il poti ajuta mai tarziu.
Impune-ti punctul de vedere
Daca ti se intampla ca altii sa prezinte idei pe care le-ai avut si tu dar nu ai avut suficient curaj sa le propui, impune-ti sa nu mai fii timid. Vei deveni mai vizibil in ochii sefului daca contribui cu idei bune la sedintele din cadrul companiei.
Fii direct
Tocmai ai revizuit o situatie realizata de un nou angajat si ai cateva modificari dar nu vrei sa ii ranesti sentimentele asa ca te apuci sa le faci chiar tu. Chiar il ajuti facand asta Daca nu invata din propriile greseli este foarte posibil sa le repete. Spune-i care sunt nemultumirile tale si da-i un nou deadline pentru refacerea documentului.
Evita sa fii empatic
Mai este un motiv pentru care persoanele dragute accepta sa munceasca prea mult. Sunt empatici cu colegii lor. Poate ca tipul cu care te intelegi cel mai bine din birou se plange foarte des ca este coplesit de taskuri. Chiar daca nu-ti cere ajutorul intr-un mod direct, sfarsesti prin a te oferi oricum, chiar daca nici tu nu te poti lauda cu timpul liber. Data viitoare cand ti se intampla asta, gandeste-te de doua ori inainte sa actionezi. De cele mai multe ori faptul ca il asculti si il incurajezi este suficient.
Fii succint
Indiferent ca vorbesti cu un manager sau cu un coleg fii succint si direct. Persoanele dragute simt nevoia de cele mai multe ori sa se justifice si ajung sa se piarda in detalii minore. Nimeni nu are timp sa-ti asculte explicatiile inutile. Adevarul este ca nu e nevoie de lamuriri suplimentare. Daca va avea nevoie, interlocutorul tau ti le va cere.
Noutati